ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Institutul Oncologic a fost modernizat cu un tomograf performant

16:18 | 20.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Serviciul de radioterapie al Institutului Oncologic a fost astăzi modernizat cu un tomograf computerizat. Aparatul a fost achiziționat în cadrul proiectului de Cooperare Tehnică între Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Guvernul Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

La evenimentul de inaugurare a noului echipament a participat și secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca. Potrivit lui, odată cu achiziționarea acestor echipamente medicale performante pacienții vor beneficia de tratament inovativ, iar lucrătorii medicali vor putea munci în siguranță. ”Vom continua să investim în infrastructura instituțiilor medicale, pentru ca serviciile medicale să corespundă tuturor standardelor internaționale”, a opinat Gîlca.

„Pentru cei peste 3000 de pacienți oncologi s-au creat condiții de a primi tratament radioterapeutic cu o precizie tehnologică înaltă. Posibilitatea de a simula tratamentul radiant prin intermediul Tomografului computerizat simulator, perfecționează câmpurile de radiație, astfel obținându-se rezultatul scontat”, a subliniat în cadrul evenimentului directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Cu ajutorul noului tomograf medicii oncologi vor obține imagini detaliate anatomice care pot fi utilizate pentru delimitarea volumului tumoral și a organelor interne care se includ în zona de risc pentru iradiere și stabilirea cu precizie a planului pentru tratamentul radioterapeutic.

Tot astăzi Serviciul de radioterapie  din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un sistem informațional de planificare local cu stații de lucru pentru medici radioterapeuți și fizicienii medicali, care permite tuturor specialiștilor să aibă acces la structura tumorii și a elabora planul de tratament.

Conform datelor MSMPS, anual, de radioterapie beneficiază circa 2500 de pacienți. 

img19001452

img19001452

img19001452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!