ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oamenii legii au documentat mai multe nereguli în contextul alegerilor

19:40 | 24.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Oamenii legii au fost sesizați în legătură cu mai multe pretinse încălcări ale legislației electorale, cum ar fi desfășurarea agitației electorale în secții de votare, coruperea alegătorilor sau încercarea de a părăsi secțiile de votare cu buletine de vot. Informațiile au fost prezentate la un briefing de presă de șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Maxian, poliția a documentat 139 de cazuri de sesizări cu privire la unele încălcări sau pretinse bănuieli rezonabile că s-au comis abateri. Dintre acestea, în 59 de cazuri faptele sesizate nu s-au adeverit.

„Cinci din sesizările înaintate prezumă coruperea alegătorilor. Poliția s-a autosesizat în trei cazuri de transportare a alegătorilor. Oamenii legii au reacționat la cazuri de oferire și consum al băuturilor alcoolice. Avem opt cazuri privind părăsirea secției cu buletine de vot, în privința persoanelor implicate fiind aplicate sancțiuni”, a spus Maxian.

Sursa citată a adăugat că în două cazuri s-a stabilit că observatorii se aflau în stare de ebrietate, iar în alte trei cazuri a fost reclamată fotografierea buletinelor de vot. Au fost sesizate și 64 de cazuri de desfășurare a agitației electorale în secțiile de votare.

Marin Maxian a declarat că cei peste 4200 de angajați ai poliției își exercită în continuare atribuțiile la secțiile de votare, fiind asigurată inclusiv escortarea urnelor mobile pe teritoriul țarii. Astfel, urnele mobile care urmau a fi transportate de la secția de votare din Varnița către penitenciarele din municipiul Bender au fost stopate la așa-numitul post de grăniceri în jurul orei 11.30. Maxian a spus că drept rezultat autoritățile au sesizat Comisia Unificată de Control, a fost informată OSCE și a fost convocat comandamentul militar pentru pacificatori. La ora 13.30 a mai fost făcută o încercare de a asigura dreptul la vot al deținuților din penitenciarele din Bender, însă aceasta la fel a eșuat. În acest caz a fost pornită o cauză penală, a spus Maxian.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00.

img19001587

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!