ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost vernisată o expoziție consacrată chipului femeii în arta plastică

17:25 | 27.02.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Chipul femeii în arta plastică” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 51 de lucrări din colecțiile muzeului, realizate de artiștii plastici basarabeni între anii 1950-2000.

Solicitat de MOLDPRES, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că este o expoziție tematică de pictură și grafică cu cele mai reușite lucrări care consacră chipul femeii ca un motiv constant ce a atras și inspirat spiritele artistice.

”Ne-am gândit ca în preajma sosirii primăverii să dedicăm această expoziție femeii. Pentru mulți artiști plastici femeia este un izvor de inspirație, un izvor al frumuseții, dragostei și gingășiei. Aici chipul femeii se regăsește în diferite ipostaze ca simbol al maternității, al dragostei eterne în creația mai multor artiști plastici consacrați, precum Mihail Grecu, Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu, Glebus Sainciuc, Ana Baranovici, Ilia Bogdesco, Isai Cârmu, Aurel David, Alexei Kolâbneak, Ghenadie Jalbă ș.a. Sunt artiști care au avut preocupări constante către portret în special și, desigur, femeia-portret”,  a specificat Tudor Zbârnea.

În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, a subliniat că multe dintre lucrările expuse le cunoaștem din diverse publicații, iar întâlnirea cu originalul acestora ne oferă un prilej de satisfacție și plăcere sufletească.

Expoziția va fi deschisă până la 24 martie.

img19001682

img19001682

img19001682

img19001682

img19001682

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!