ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații trebuie să ţină cont de rezultatele referendumului, susține președintele CEC

11:34 | 14.03.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Deputații trebuie să ţină cont de rezultatele referendumului consultativ din 24 februarie. Afirmația a fost făcută de președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru AIS MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, legislația Republicii Moldova prevede posibilitatea organizării a patru tipuri de referendum: constituțional, legislativ, consultativ şi de demitere a şefului statului.

Preşedintele CEC a specificat că referendumul consultativ are menirea de a vedea părerea cetățenilor pe unele subiecte, însă deputații trebuie să ţină cont de decizia poporului. “Acum rămâne să vedem şi care este decizia politică cu privire la acest subiect”, a spus Russu.

Astăzi Curtea Constituţională a confirmat rezultatele referendumului consultativ. Potrivit datelor confirmate de CCM, la plebiscit au participat 1144261 persoane, peste 39,78 % din alegătorii înscrişi în liste, rata necesară pentru validare fiind depăşită. La întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”, 744529 de alegători au votat Pro, iar  266188 - Contra. Pentru cea de-a a doua întrebare „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” şi-au exprimat opţiunea mai puţini alegători, circa 1143397, dintre care  - 808206 s-au declarat Pro, iar 202497 – Contra.

img19002043

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!