ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNAS a atenționat că unii pensionari trebuie să prezinte Certificatul de viață

09:24 | 23.03.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a atenționat că beneficiarii de pensii în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securității sociale au obligația de a prezenta anual un Certificat de viață, pentru a putea primi pensia, informează MOLDPRES.

Documentul trebuie transmis până la data de 31 decembrie a fiecărui an. Cu toate acestea, datele CNAS relevă că peste 100 de beneficiari de pensii nu au prezentat actul în termenii stabiliți.

Certificatul confirmă faptul aflării beneficiarului de pensie în viață, fiind necesar pentru plata acesteia pe parcursul anului următor. Documentul este semnat în prezența persoanei care are dreptul la pensie de către instituția competentă a celeilalte părți contractante, care confirmă că documentul a fost semnat și datat personal de către beneficiarul pensiei. În caz de neprezentare a Certificatului de viață, transferul pensiei stabilite se suspendă de la 1 ianuarie a anului viitor. Plata pensiei se reia de la data suspendării doar dacă este prezentat certificatul, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viață.

Obligația vizează beneficiarii de pensie în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securității sociale, semnate de către Republica Moldova și 12 state europene (Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania).

În prezent, CNAS plătește circa 540 de pensii în baza acordurilor bilaterale cu alte state.

Formularul Certificatului de viață poate fi accesat pe pagina web oficială a CNAS.

img19002309

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!