ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” oferă noi posibilităţi pentru 35 de localităţi

12:56 | 26.03.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/.  Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova a anunțat un concurs de preselectare a 35 de localități beneficiare ale proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (etapa II), finanțat de Guvernul Elveției, în perioada 2019-2022, transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD Moldova, vor fi selectate  comunități partenere și Asociații de băștinași care vor contribui la dezvoltarea locală. „Republica Moldova va crea un nou model de implicare a migranților în dezvoltarea economică a localităților de baștină”, indică surse de la PNUD.

Din cele 35 localități preselectate, 25 vor beneficia de co-finanțare de până la 60 de mii de dolari, pentru proiecte de dezvoltare economică a comunităților. „Fiecare al treilea cetățean din R. Moldova este plecat peste hotare, ceea ce lipseşte comunitățile de contribuția acestora în dezvoltarea locală. Iată de ce, în cea de-a doua etapă, proiectul se concentrează pe inițiative de dezvoltare economică locală, cu implicarea diasporei”, a afirmat Oxana Maciuca, manager al proiectului  „Migrație și dezvoltare locală”.

Guvernul Elveției, prin intermediul PNUD, își propune implicarea diasporei în dezvoltarea locală. Va fi susținută crearea și dezvoltarea unor asociații de băștinași active la nivel local, prin două programe de granturi: „Acceleratorul Asociațiilor de băștinași (AdB)” și „Incubatorul Asociațiilor de băștinași”. Aceste programe se vor desfășura anual pe durata implementării proiectului.

Pentru competiția „Acceleratorul AdB”, pot depune dosare Asociațiile de Băștinași înregistrate, cu cel puțin un an de activitate demonstrată. Anual vor fi susținute cel puțin 15 inițiative ale migranților, cu până la zece mii de dolari fiecare, în baza formulei 1+1 (valoarea grantului va fi echivalentă cu contribuția băștinașilor), în limita bugetului disponibil.

În cadrul programului „Incubatorul AdB” vor fi susținute grupurile de inițiativă ori asociațiile de băștinași nou-create sau în proces de creare. Anual vor fi oferite până la 20 granturi a câte o mie de dolari pentru implementarea primelor inițiative de dezvoltare locală.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 25 aprilie. Pentru clarificarea eventualelor  întrebări apărute, PNUD va organiza patru întruniri regionale de informare - în zonele de Nord, Centru, Sud și UTA Gagauz-Yeri.

img19002390

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!