ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Victimele catastrofei de la Cernobîl au fost comemorate la Chișinău

16:29 | 26.04.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Victimele catastrofei de la Cernobîl au fost comemorate astăzi la Chișinău printr-o serie de acțiuni desfășurate în contextul marcării a 33 de ani de la producerea tragediei, transmite MOLDPRES. 

Manifestările au început în dimineața zilei cu depuneri de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei. Ulterior, cei prezenți la eveniment au participat la un Marș al Memoriei care s-a încheiat la Memorialul victimelor Cernobîlului de pe strada Trandafirilor din capitală, acolo unde a avut loc un miting în memoria victimelor catastrofei. 

În prezent, în Republica Moldova locuiesc peste două mii de participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

În acest an, se împlinesc 33 de ani de la producerea catastrofei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl. Acest dezastru este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

La 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la ora 01:23 noaptea. Toți locuitorii orașului și împrejurimilor au fost evacuați pentru că nivelul de radiație devenise periculos. Ulterior, mii de persoane, printre care şi moldoveni au participat la lucrări de lichidare a consecințelor avariei. Mulți dintre aceștia și-au pierdut viața în urma bolii generate de contaminarea cu radiație.

img19003364

img19003364

img19003364

img19003364

img19003364

img19003364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!