ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În raionul Ceadâr-Lunga este investigată pieirea în masă a albinelor

13:44 | 13.05.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. O comisie specială a efectuat astăzi investigaţiile necesare, după ce mai mulţi apicultori au semnalat cazuri de pieire în masă a albinelor în câteva localităţi din raionul Ceadâr-Lunga (UTA Gagauz-Yeri), transmite MOLDPRES.

Potrivit unui grup de apicultori din satele Tomai şi Gaidar, raionul Ceadâr-Lunga, primele semne de pieire a albinelor au apărut săptămâna trecută, iar ieri aceştia au constatat că au pierdut aproximativ 70% din albine, care continuă să moară.

Apicultorii consideră că pieirea masivă a albinelor este cauzată de faptul că lanurile de rapiţă şi livezile din zonă au fost prelucrate cu insecticide, iar ei nu au fost preveniţi, indică gagauzinfo.md.

Comisia, formată din reprezentanţi ai Direcţiilor pentru securitatea alimentelor şi sectorul agroindustrial din UTA Gagauz-Yeri, ai administraţiei locale şi producătorilor agricoli, s-a deplasat astăzi la faţa locului şi a prelevat probele necesare. Acestea vor fi analizate în laboratoare speciale, iar în urma acestor proceduri vor fi identificate cauzele pierii albinelor şi soluţiile care se impun.

Anterior, subdiviziunea de la Comrat a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a prevenit agricultorii din autonomie să anunţe primăriile, precum şi crescătorii de albine, când încep dezinsectizarea terenurilor agrare şi livezilor, iar această prelucrare să fie operată doar după ce stupii cu albine au fost izolaţi în locuri sigure.

img19003612

img19003612

img19003612

img19003612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!