ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe companii aeriene au decis să nu survoleze strâmtoarea Ormuz

13:50 | 21.06.2019 Categorie: Externe

Paris, 21 iun. /MOLDPRES/. Companiile aeriene KLM, Qantas, Singapore Airlines şi Malaysia Airlines au decis să evite strâmtoarea Ormuz, situată în zona unde Iranul a doborât drona militară americană, informează France Presse vineri, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

„Incidentul cu drona este un motiv pentru a nu survola strâmtoarea Ormuz pentru moment. Aceasta este o măsură de precauţie”, a declarat într-un comunicat KLM, adăugând că securitatea reprezintă „prioritatea absolută” a companiei.

Olanda nu şi-a revenit încă de pe urma tragediei zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât în 2014 de o rachetă rusească deasupra zonei de conflict armat din estul separatist prorus al Ucrainei. Cei 283 de pasageri, între care 196 de olandezi, şi 15 membri au echipajului şi-au pierdut viaţa. Echipa internaţională de anchetatori (Joint Investigation Team, JIT), condusă de Olanda, a deschis urmăriri judiciare împotriva a patru suspecţi în special pentru ucidere, la aproape cinci ani de la catastrofă.

Malaysia Airlines a indicat că va evita de asemenea zona. „Securitatea este de o importanţă capitală pentru Malaysia Airlines”, a explicat compania.

Transportatorul aerian Qantas a luat măsuri similare: 'Suntem pe cale să ajustăm traseul zborurilor deasupra Orientului Mijlociu pentru a evita strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman până la noi ordine', a declarat compania pentru AFP.

Este de aşteptat ca decizia să afecteze zborurile dintre Australia şi Londra, însă aceasta nu ar trebui să prelungească timpul de zbor, potrivit companiei.

Din cauza tensiunilor în curs, unele dintre zborurile noastre ar putea urma trasee puţin mai lungi pentru a evita strâmtoarea Ormuz', a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Singapore Airlines.

Air France a indicat că aceste măsuri nu o vizează, întrucât avioanele sale nu survolează zona respectivă.

Anunţul intervine în timp ce Washingtonul a interzis joi seara companiilor aeriene americane să survoleze spaţiul aerian controlat de Teheran deasupra Golfului Persic şi a Golfului Oman 'până la noi ordine' după ce Iranul a doborât o dronă de recunoaştere americană.

Gestul Teheranului a fost catalogat joi dimineaţă de către preşedintele Donald Trump o 'greşeală uriaşă'.

Iranul a asigurat vineri că dispune de dovezi 'incontestabile' care arată că drona americană care a fost doborâtă intrase în spaţiul său aerian, contrar a ceea ce afirmă Washingtonul.

'Urmărim îndeaproape toate evoluţiile care ar putea avea legătură cu securitatea spaţiului aerian 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi vom organiza operaţiune de o manieră care să garanteze securitatea zborurilor', a indicat KLM.

SUA şi-au justificat restricţiile emise joi prin creşterea activităţilor militare şi tensiunea politică exacerbată în regiune, ceea ce reprezintă un risc pentru operaţiunile aviaţiei civile, însoţit de riscul unei 'erori de identificare'. 

img19004792

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!