ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moneda națională a înregistrat cea mai abruptă depreciere din ultimii ani, constată experții

12:35 | 01.07.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. În al doilea trimestru al anului curent, leul moldovenesc a cunoscut cea mai mare depreciere din ultimii patru ani față de coșul valutar Euro și USD, aceasta fiind de 5,3%, notează economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. În aceeași perioadă, leul a trecut două praguri de 18 lei pentru un dolar american și de 20 lei pentru un euro, transmite MOLDPRES.

Față de dolar, leul moldovenesc s-a depreciat cu 4,8%, iar față de euro deprecierea a fost de 5,7%. Potrivit lui Ioniță, acest lucru este determinat în particular de creșterea cererii de valută din partea agenților economici. Astfel, în ultimii 1,5 ani, cererea anuală de valută a crescut cu 570 mln de dolari și a atins nivelul de 2.200 mln USD/anual. În același timp, oferta de valută a crescut mult mai lent și în prezent este la nivel de 2.090 mln USD/anual. 

„Dacă acum un an surplusul anual pe piața valutară era la nivel de 370 mln de dolari SUA, atunci în prezent avem un deficit anual de peste 130 mln USD. Acest deficit s-a accentuat în ajun de alegeri, când în doar trei luni decembrie 2018 – februarie 2019, cererea de valută a fost cu 240 milioane USD mai mare decât oferta. Anterior, am arătat că piața noastră valutară este puternic influențată de ciclurile politice, datorită faptului că agenții economici în ajun de alegeri preferă să-și securizeze economiile în valută”, a scris Veaceslav Ioniță într-o postare pe blogul său.

Expertul mai notează că un alt factor care a determinat creșterea cererii de valută este consumul populației neacoperit de venituri. „Mai simplu spus, creditele de consum, care în perioada ianuarie 2018 – mai 2019 au constituit 1,7 miliarde de lei, în cea mai mare parte au mers pe piața valutară creând un deficit de valută.
Însă șocurile valutare din aprilie și finele lunii iunie au fost determinate de menținerea artificială a cursului leului de către BNM în ajun de alegeri. În lunile decembrie 2018 – februarie 2019, când a fost cel mai puternic deficit de valută, leul moldovenesc, în loc de depreciere, a cunoscut chiar o apreciere. Este foarte greu de argumentat economic această intervenție excesivă a BNM, cert este că după alegeri, ne-am trezit cu deprecieri bruște, fapt ce nu trebuie să aibă loc”, a afirmat Ioniță. 

În prezent, creșterea cererii de valută s-a temperat, oferta rămâne ridicată, există o probabilitate înaltă de intrări suplimentare de valută sub formă de granturi și împrumuturi guvernamentale, ceea ce va calma piața valutară, susțin experții. 

Potrivit acestora, în următoarele luni, leul va avea o fluctuație stabilă cu o ușoară înclinație spre depreciere față de coșul valutar Euro&USD. Totodată, în luna august moneda națională tradițional cunoaște o ușoară apreciere, determinată de vânzările masive de valută ale populației.

img19005059

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!