ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru programe de mediu vor fi lansate în R. Moldova cu susţinerea României

13:07 | 24.07.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/.  Patru proiecte de mediu vor fi implementate în R. Moldova cu susţinerea României, începând din toamna anului curent. Asupra acestuia şi altor subiecte a convenit Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, la discuţiile delegaţiilor Republicii Moldova şi României în cadrul reuniunii Grupului de lucru interministerial, care şi-a desfăşurat lucrările marți, 23 iulie, la Palatul Victoria din București, transmite MOLDPRES.

Cele patru proiecte au fost aprobate spre finanțare în baza Protocolului 3 la Acordul dintre Republica Moldova și România privind asistența tehnică și financiară de 100 milioane de euro. Programele ce urmează să fie realizate în ţara noastră prevăd eliminarea surselor de poluare directă a apelor subterane prin conservarea sau lichidarea puțurilor deteriorate de apă de mare adâncime, restabilirea și menținerea ecosistemelor lacustre din lunca Prutului de Jos, parte componentă a zonei umede RAMSAR.

Totodată, cu susţinerea Guvernului României se preconizează să fie elaborate  soluții de adaptare la schimbările climatice pentru bazinul râului Bâc, precum  şi de reducere a emisiilor de gaze prin îmbunătățirea managementului deșeurilor periculoase în Republica Moldova.

O discuție importantă dintre ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului și omologul său din România,  Petre Daea, s-a axat pe relansarea negocierilor asupra Acordului comun privind colaborarea în domeniul combaterii căderilor de grindină în zona transfrontalieră moldo-română. De asemenea s-a discutat despre aprofundarea schimbului de experiență în domeniul consolidării capacităților agențiilor de reglementare (Agenția “Moldsilva”, Agenția Mediului, Agenția Apelor, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentelor). Tot ieri s-a convenit asupra  dezvoltării proiectelor Twinning și de schimb de experiență în transpunerea directivelor europene cu Agenția pentru Finanțare a Investițiilor Rurale și cu Autoritatea Națională Fitosanitară.

Rezultatele reuniunii Grupului de lucru interministerial mixt vor face în perioada imediat următoare obiectul unor acțiuni coordonate ale ambelor părți în perspectiva unei viitoare ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Moldova.

img19005773

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!