ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul Andrei Mudrea a deschis o galerie de artă modernă în atelierul său de creaţie

14:46 | 27.07.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. O galerie de artă modernă a fost deschisă acum trei ani de către artistul plastic Andrei Mudrea în atelierul său din centrul Chişinăului, în care a adunat lucrări create de el pe parcursul a trei decenii. Astfel, pictorul a transformat cele câteva camere şi ograda casei sale într-un adevărat muzeu, care este vizitat în zilele de odihnă de către mai mulți turiști, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 250 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă-obiect și este prima galerie de artă modernă a unui artist plastic de la noi.

„Este o expoziţie la care am visat demult – să stea lumea în rând după frumuseţe, nu după salam ieftin. Am adunat aici mai multe lucrări, la care am muncit o viaţă întreagă. Mai bine de 30 de ani am fost artist liber. Am muncit nu pentru bani, ci pentru frumuseţe – tocmai de aceea am deschis această expoziţie-muzeu, ca s-o poată vedea o lume întreagă. Iar aici vine lume de peste lume - de la copii la maturi, de la chişinăuieni, la turişti străini. Lumea vine ca să-şi încarce sufletul de lumină”, a menţionat Andrei Mudrea.

Galeria de artă modernă se deschide în curte, cu o lucrare intitulată „Amintirile lui Diogene”, filozoful grec fiind surprins cu o lampă, pe care pictorul a găsit-o la gunoi. „Diogene caută cu lampa ziua în amiaza mare oameni cu suflet mare. Mesajul e destul de sugestiv şi de actual astăzi, când peste tot se simte o criză de omenie. Tot aici am lucrarea „Paleta de aur” – omagiu profesorului meu Mihail Grecu, care a deschis porţile pentru mai multe generaţii de artişti plastici, de azi şi de mâine”, a mai remarcat pictorul.

Andrei Mudrea își completează  în permanență expoziţia, în special, cu art-obiecte, plăzmuite din lucruri uzate, aruncate prin poduri, găsite la o margine de drum. Una dintre proaspetele sale lucrări este cea intitulată ”...Pierduți fără veste”, însoțită de următoarea notă informativă: ”... Când s-a întors acasă, stăpânul n-a găsit pe nimeni. Soția cu doi copii mici au fost duși în Siberia în locul lui... A doua zi, omul a luat torba și s-a pornit singur în Siberia – să-i caute. Peste mulți ani de zile, el i-a găsit  și i-a adus acasă – erau doar trei plăcuțe de fier cu niște cifre pe ele...”.  O altă lucrare reprezintă o mașină de scris cu litere rusești, pe tastatura căruia sunt doar câteva litere și pe care putem citi următorul cuvânt: ”Rasstreleati”.

Expoziția poate fi vizitată în fiecare sâmbătă și duminică. Accesul este liber. Întrebat de MOLDPRES, de ce accesul este liber, Andrei Mudrea a răspuns următoarele: ”Când eram mic, îmi plăceau foarte mult filmele... Dacă aveai cinci copeici, puteai să privești filme în fiecare duminică. Dar problema cea mare era că nu aveam cinci copeici în fiecare duminică. Din această cauză multe filme din copilăria mea le-am privit cu lacrimi în ochi – prin crăpătura unui geam. Timpurile s-au schimbat, dar copiii rămân copii în toate timpurile”. În una din săli este o pușculiță, unde fiecare vizitator poate face donații bănești, iar mijloacele financiare adunate constituie fondul de premiere a tinerilor artiști talentați, care beneficiază de aceste premii la fiecare sfârșit de an.

Pe 17 octombrie, Andrei Mudrea va vernisa o expoziție aniversară la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală.

Andrei Mudrea s-a născut la 29 aprilie 1954 în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei. Din 1969 până în 1973, studiază la Școala de Arte Plastice „I. Repin”, actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Din 1975 lucrează și studiază pictura în atelierul lui Mihai Grecu. Începând cu anul 1975 și până în 1985, este profesor la Școala de Arte Plastice pentru copii din orașul Orhei. În 1978 debutează cu tablourile „Mama” și „Casa părintească” (tehnică mixtă, alb pe alb), iar din anul 1978 și până în prezent participă la toate expozițiile organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova. A fost distins cu Premiul Tineretului şi cu titlul onorific Maestru în Artă, precum şi cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

img19005894

img19005894

img19005894

img19005894

img19005894

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!