ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vinificatorii din ţară au solicitat guvernării o strategie eficientă pentru susţinerea domeniului

16:36 | 12.08.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Producătorii din domeniul vinificaţiei au solicitat stabilirea unor reguli clare de joc, cu strategii eficiente şi planuri de dezvoltare a sectorului. Propunerile au fost enunţate în cadrul întrevederii de luni, 12 august, a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, cu vinificatori și producători de struguri din ţară, transmite MOLDPRES.

„Republica Moldova s-a afirmat deja ca un producător de vinuri de calitate, or, pentru a menţine această reputaţie este nevoie de o implicare mai sesizabilă din partea statului. Pentru aceasta sunt  necesare regulamente bine gândite din punct de vedere al businessului, îmbunătăţirea funcţionării Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, stabilirea unui parteneriat strâns cu ministerul de resort şi partenerii externi”, a declarat un participant la întrunire.

Producătorii au solicitat MADRM să fie un protector al domeniului şi să intervină în unele chestiuni importante pentru producătorii de vinuri cum ar fi impozitarea, certificarea, birocraţia excesivă. Fermierii au menţionat că deseori sunt lăsaţi singuri în faţa mai multor probleme, pentru soluţionarea cărora ar avea nevoie de susţinerea statului – subvenţionarea producătorilor mici şi mijlocii, sprijin pentru lichidarea stocurilor de struguri etc.

Totodată, vinificatorii s-au referit la extinderea pieţei de desfacere a vinului moldovenesc, inclusiv în China, însă unii producători au cerut conducerii ministerului să fie întreprinse măsurile necesare pentru a putea reveni masiv şi pe piaţa rusă.

Georgeta Mincu a luat act de toate doleanţele expuse şi a explicat că ministerul aşteaptă propuneri constructive şi rezultative, care ulterior să fie incluse într-o strategie naţională de profil. „Este adevărat că acesta este domeniul care aduce profit considerabil economiei ţării şi statul este interesat să-l susţină. La fel este adevărat  că nu putem consuma cât producem, de aceea producătorii deja trebuie să se gândească la noi idei de afaceri. Să nu cultivăm soiuri nerentabile, să nu producem marfă care nu are cerere pe piaţă. Trebuie să elaboraţi planuri de afaceri, propuneri de export, să porniţi noi linii de producere, inedite şi atractive, să lansaţi idei convingătoare care să merite subvenţionare”, a relevat oficialul.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a precizat că în perioada 22-25 august se va deplasa în China şi va solicita ca în cadrul delegaţiei să fie incluşi câţiva producători de vinuri. „Numai că până atunci trebuie să avem o ofertă bine pusă la punct, cu cercetări foarte bine descrise, cu analize concludente care să intereseze segmentul de piaţă respectiv”, a opinat Georgeta Mincu.

În altă ordine de idei, ministrul a declarat că în următoarea perioadă va organiza o şedinţă comună a producătorilor cu procesatorii ca să se găsească soluţii optime şi pentru stocurile mari de struguri, mai ales înainte de o nouă campanie de recoltare.

Republica Moldova dispune de 112 mii de hectare de viță-de-vie, plantate cu peste 50 de tipuri de soiuri tehnice. Arealul viticol este repartizat în trei regiuni vitivinicole istorice: Valul lui Traian (sud-vest), Ștefan Vodă (sud-est) și Codru (centru), destinate producerii vinurilor cu indicație geografică protejată.

img19006280

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!