ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivității” a fost prelungit cu doi ani

11:16 | 02.09.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Componenta de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii a Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II) a fost prelungită până la 30 iulie 2021. Decizia a fost luată de Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii, relatează MOLDPRES. 

Componenta de grant a PAC II are un buget de circa 2,8 milioane de dolari și oferă finanțări nerambursabile în valoare de până la 300 mii de lei per agent economic, destinate companiilor mici și mijlocii pentru contractarea serviciilor de dezvoltare a afacerii și îmbunătățirea potențialului de export. Până la 30% din suma grantului poate fi utilizată pentru procurarea de echipament.

Prin intermediul proiectului, peste 100 de întreprinderi beneficiare au mărit volumul afacerii și au creat circa 340 de noi locuri de muncă, ceea ce a generat în medie exporturi de peste 232 mii de dolari. Până în prezent, au beneficiat de granturi un număr de peste 140 întreprinderi în sumă de 0,9 mln dolari.

Cei mai mulți dintre beneficiarii PAC II sunt din sectorul agroalimentar și băuturi, din sectorul producere, textile, servicii, agricultură, IT și producerea componentelor electronice.

Cele mai solicitate servicii de dezvoltare a afacerilor, finanțate de PAC II, au ținut de marketing și promovare. Mai mult de jumătate dintre beneficiarii de granturi au solicitat finanțare pentru branding și identitate corporativă, design și ambalaje, dezvoltarea strategiilor de marketing, elaborare de site-uri cu magazine online. 

PAC II are un buget total de 45 milioane de dolari SUA și este implementat în perioada 2015-2021. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul contribuie la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung.

img19006858

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!