ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al DCFTA, constată experți germani

12:27 | 02.09.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova a fost în anii 2013-2018 cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere, implicit al Acordului de Liber Schimb (DCFTA), dintre cele trei ţări semnatare din Parteneriatul Estic. Republica Moldova a beneficiat de prevederile DCFTA  în proporţie de 60%, Ucraina – 20%, iar Georgia – 9%,  constată analiştii de la Institutul Berlin Economics, la care face referire pe pagina sa de Facebook ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, informează MOLDPRES.

Experții germani apreciază că în această perioadă, 2013-2018, exportul produselor moldoveneşti pe piaţa statelor europene s-a triplat. „Datorită acestui document strategic am putut compensa pierderile în comerţul cu alte state şi am creat locuri de muncă. Dacă în toată această perioadă ţara nu era coruptă, beneficiam şi mai mult. Şi vom beneficia mai mult pe viitor construind Europa la noi acasă”, a scris Nicu Popescu.

Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat la data de 27 iunie 2014 la Bruxelles, Belgia. Acordul a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la 2 iulie 2014 şi de Parlamentul European la data de 13 noiembrie 2014.

Valoarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene a crescut cu 500 milioane de euro, în doi ani (2017-2018), urmare a implementării măsurilor fitosanitare prevăzute de Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, constata anterior  Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Eliminarea barierelor tarifare, după semnarea DCFTA,  pentru 91 la sută din produsele autohtone a dus la economisirea a peste 11.2 milioane de Euro anual pentru agricultori.

După crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, ponderea acesteia s-a majorat de la 61,9 la sută în 2015 la 68,8 la sută în 2018, arată date ale Biroului Național de Statistică.

img19006863

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!