ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul de modificare a Legii procuraturii a fost avizat pozitiv de către Guvern

12:59 | 13.09.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Proiectul de modificare a Legii cu privire la procuratură care prevede procedura de numire a Procurorului General a fost avizat pozitiv în ședința de vineri, 13 septembrie, a Guvernului, informează MOLDPRES.

Ministerul Justiţiei propune trei modificări majore, prin care se urmărește consolidarea rolului puterii executive în procesul de selectare a candidatului la funcția de Procuror General printr-o procedură transparentă, a menționat Olesea Stamati, ministrul Justiției. Proiectul nu periclitează independența și autonomia Procuraturii, „deoarece Consiliul Superior al Procurorilor va avea rolul determinat și decisiv de a selecta candidatul propus, fiind astfel organul care va decide în final candidatura ce va fi propusă președintelui țării”.

Ministerul propune constituirea unei comisii care va face preselecția candidaților. Din comisia creată de Ministerul Justiției vor face parte un fost procuror sau judecător, cu cel puțin 10 ani de  experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional, un expert recunoscut sau profesor în domeniul dreptului, ministrul Justiţiei, un reprezentant al societăţii civile. Un expert național va fi desemnat de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. Comisia va fi asistată de un psiholog.

Această comisie va organiza un concurs public, în urma căruia va preselecta „cel puțin doi, dar pot fi și trei, și patru candidați”, care vor fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În prezent, Procurorul General este ales prin concurs de CSP și propus șefului statului spre aprobare.

A doua modificare presupune lărgirea spectrului de candidaţi la funcţia de procuror general. Actualmente, legea prevede 10 ani de stagiu juridic și 5 ani de procuror al candidatului. Proiectul prevede că, în fine, candidații vor fi obligaţi să aibă experienţă de 5 ani fie de procuror sau judecător și 7 ani în calitate de avocat sau ofițer de urmărire penală. A treia modificare ar trebui să conducă la extinderea componenței Consiliului Superior al Procurorilor prin includerea preşedintelui Uniunii Avocaților, ombudsmanului și reprezentantului societății civile, care va fi aprobat de Guvern.

„Adoptarea acestui proiect este prioritatea majoră pe care nu putem face nici un compromis. Oamenii vor ca toți hoții să fie prinși și pedepsiți așa cum prevede legea. Banii furați trebuie să fie recuperați. Oamenii vor ca toate averile adunate ilicit să fie confiscate în interesul statului și oamenii vor ca noi să transmitem un mesaj: hoția se pedepsește în Republica Moldova. De altfel, toate numirile noastre, politicile noastre nu vor avea rezultate dacă cei care au comis ilegalități nu vor fi sancționați și dacă averea statului care a fost furată nu va fi întoarsă”, a declarat prim-ministrul Mai Sandu.

Premierul a adăugat că reforma în justiție poate deveni adevărată începând cu numirea unui procuror general adevărat, un procuror profesionist și curajos, căruia să nu-i fie frică de politicieni și hoți.

img19007197

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!