ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a aprobat modelele buletinelor de vot pentru alegerile din 20 octombrie 2019

14:55 | 20.09.2019 Categorie: Politic

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat vineri, 20 septembrie, modelele buletinelor de vot pentru alegerile locale generale și alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019, informează MOLDPRES.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi a declarat la ședință că buletinele de vot vor fi tipărite pe hârtie opacă (mată) și se vor distinge după culoare. Astfel, buletinul de vot pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) va fi de culoare roz, pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – gri afumat, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – bej.

Potrivit hotărârii CEC, fiecare buletin de vot va fi divizat în patrulatere cu dimensiunile de 110 mm pe 20 mm, numărul cărora va corespunde numărului de concurenți electorali. Lățimea buletinelor de vot va fi de 140 mm, iar lungimea buletinului va depinde de numărul concurenților.

În partea stângă a fiecărui patrulater va fi imprimat simbolul concurentului electoral, în centru se va înscrie numele și prenumele candidatului, denumirea partidului, mișcării social-politice, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”, iar în partea dreaptă va fi imprimat un cerc în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”. Concurenții electorali vor fi înscriși în buletinul de vot cu litere majuscule de aceeași mărime în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de către consiliile electorale de circumscripție.

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare noi vor avea aceleași caracteristici, cu excepția culorii, acestea fiind cafeniu pal.

Consiliile electorale de circumscripție vor aproba textele buletinelor de vot, iar hotărârile vor fi prezentate CEC conform termenelor stabilite.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!