ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul vinăriilor participante la Ziua Națională a Vinului a crescut

14:31 | 26.09.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, organizată în zilele de 5 și 6 octombrie curent, va întruni un număr record de vinării. 68 de producători autohtoni își vor expune vinurile în centrul capitalei. La actuala ediție, vizitatorii vor avea parte de mai multe surprize, iar turiștii străini care vor sosi în țara noastră vor primi pe telefon mesajul „Bine ați venit în Moldova. Sunteți invitați la Ziua Națională a Vinului”, relatează MOLDPRES.

Pe lângă creșterea numărului de participanți, în acest an sărbătoarea va ocupa și un spațiu mai mare, de până la 25 mii de metri pătrați. Aceasta va trece dincolo de Piața Marii Adunări Naționale și va cuprinde în premieră scuarul Catedralei Mitropolitane, ajungând până la strada pietonală Eugen Doga, acolo unde va fi amenajată o scenă pe care vor evolua cei mai îndrăgiți interpreți autohtoni.

La sărbătoare, produsele vinăriilor vor fi amplasate în baza hărții regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, iar vizitatorii vor putea achiziționa un Carnet al Degustătorului. Acesta va include informații despre vinăriile prezente la eveniment și vinurile oferite de acestea, 12 tichete pentru degustare, reduceri pentru materialele promoționale, precum și bilete pentru călătoria cu transportul public.

Startul sărbătorii va fi dat la sfârșitul acestei săptămâni de către vinăriile din țară, care își vor deschide ușile pentru oaspeți începând cu 28 septembrie și până pe 13 octombrie.

Organizatorii susțin că numărul vizitatorilor Zilei Naționale a Vinului crește de la an la an. Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a declarat astăzi la Chișinău, că turiștii care vor sosi în țara noastră în primul week-end al lunii octombrie, vor primi pe telefon mesajul „Bine ați venit în Moldova. Sunteți invitați la Ziua Națională a Vinului”. Alături de vinul moldovenesc, vizitatorii vor putea savura și din bucatele tradiționale, care vor fi oferite de 12 restaurante din țara noastră.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a declarat că în mai multe sate din țara noastră viticultura a devenit o afacere de familie, iar autoritățile vor continua să ofere sprijin în  organizarea Zilei Vinului, pentru ca Republica Moldova să rămână pe harta turistică a vinului.  

„Moldova a reușit să păstreze tradiția și să impună standarde de calitate, astfel ca astăzi să ajungă în top 10 exportatori în lume. Oriunde mergem, luăm cu noi un cadou, care este de obicei o sticlă de vin. MADRM va depune eforturi pentru a consolida fondul vitivinicol, care să păstreze cele mai vechi soiuri de viță de vie, care sunt rezistente la frig și secetă. Avem un patrimoniu vitivinicol și este important să-l păstrăm ca pe un tezaur”, a punctat ministrul. 

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior numit oficial „Ziua Națională a Vinului”, s-a desfășurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale și la vinăriile din țară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor.

img19007625

img19007625

img19007625

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!