ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procesul de emitere a autorizațiilor speciale de transport va fi optimizat

15:20 | 22.10.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. Procesul de emitere a autorizațiilor speciale de transport (AST) va fi optimizat, inclusiv prin modificarea prevederilor legislative în acest sens. Propunerile au fost prezentate marți, 22 octombrie, la Chișinău, în cadrul unei ședințe organizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, transmite MOLDPRES.

Directorul adjunct al ANTA, Igor Guja, a declarat că la începutul acestui an a fost efectuat un studiu privind evaluarea condițiilor și procesului de emitere a AST. „Acest studiu va fi folosit pentru optimizarea și armonizarea legislației naționale cu cea a UE. Am primit mai multe sesizări din partea operatorilor și vrem să îmbunătățim cadrul legal în vederea emiterii autorizațiilor în termeni mai restrânși și revizuirea tarifelor”, a precizat Igor Guja. Potrivit acestuia, până la sfârșitul anului curent, ar urma să fie dezvoltată aplicația e-autorizație.

Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a menționat că ședința desfășurată astăzi la Chișinău reprezintă punctul de inițiere în procesul de revizuire a cadrului normativ în ceea ce privește emiterea autorizațiilor.

Evaluarea procesului de emitere a AST a scos în evidență faptul că acesta nu este centrat pe necesitățile agenților economici, întrucât lipsesc anumite posibilități, în special cele care se referă la obținerea AST în termeni mai scurți. Totodată, experții au relevat lipsa posibilității de restituire a sumele achitate în cazul neutilizării AST și lipsa scutirii de taxe aplicate în anumite situații. În același timp, durata de examinare a cererilor de eliberare a AST este de 5-8 zile, în timp ce în alte state europene acest termen este de maximum trei zile sau chiar câteva ore.  

În urma evaluării, responsabilii au venit cu mai multe propuneri de optimizare a procesului de emitere a AST. Una dintre acestea vizează revizuirea mărimii taxelor prin aplicarea unui model bazat pe principiul proporționalității, astfel încât mărimea taxelor să fie stabilită în raport cu locul ocupat de Republica Moldova în clasamentele internaționale privind calitatea drumurilor. Totodată, experții au propus schimbarea modelului existent de calculare a taxelor și oferirea posibilității restituirii plăților achitate în cazul în care AST nu au fost utilizate.

img19008428

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!