ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

11 moldovence au fost traficate în Grecia de o grupare criminală

13:47 | 24.10.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Unsprezece tinere din Republica Moldova, printre care şi o minoră, au fost traficate în Grecia, iar ulterior impuse să se prostitueze de o grupare criminală internațională. Activitatea grupării a fost deconspirată de oamenii legii din R. Moldova în comun cu poliţia din Grecia, comunică MOLDPRES.

Potrivit șefului interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul INI, Artur Degteariov, pentru a camufla aflarea ilegală a victimelor pe teritoriul Greciei, membrii grupului criminal falsificau acte româneşti şi realizau căsătorii fictive cu cetățeni greci.

Capul rețelei este un cetățean al Albaniei în vârstă de 36 de ani, fiind urmat în schemă de alte 14 persoane, originare din diferite țări, inclusiv patru moldoveni. Astfel, victimele erau racolate de pe teritoriul R. Moldova și ulterior transportate în Atena, unde erau exploatate sexual în 10 case de toleranță, administrate direct de membrii grupului de origine albaneză. Victimele au fost supravegheate fizic, cât și prin intermediul camerelor de luat vederi.

Fetele deserveau de la 25 la 80 de clienți pe zi, iar în schimb primeau 30 euro, restul surselor financiare erau distribuite între membrii grupului criminal. În urma exploatării sexuale repetate, una dintre victime a suferit o intervenție chirurgicală, ulterior fiind impusă să continuă prestarea serviciilor sexuale.

Conform sursei citate, la 21 septembrie, în Atena, au fost efectuate 11 percheziții: trei la domiciliile traficanților și opt în casele de toleranță. Totodată, a fost desfășurată o percheziție în regiunea de Sud a R. Moldova, unde se afla unul dintre membrii grupului criminal, care este originar din țara noastră.

În rezultatul perchezițiilor efectuate pe teritoriul Greciei, au fost reținute 15 persoane. La domiciliile traficanților și în casele de toleranță au fost depistate și ridicate 72540 euro, patru autovehicule, două motociclete, o cantitate mică de cocaină, cinci permise de ședere cu semne falsificare, două cărți de identitate românești falsificate şi 29 telefoane mobile.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul recrutorului din Moldova, au fost depistate și ridicate două arme deținute ilegal și muniții. Învinuitul se află în prezent în stare de arest, iar pe bunurile acestuia, 13 loturi de teren și un mijloc de transport, a fost aplicat sechestrul.

Până în prezent au fost repatriate trei victime, printre care și minora. Celorlalte victime le este acordată asistență într-un centru de reabilitare a victimelor din Atena, acestea urmând ulterior să revină acasă.

Pentru comiterea infracțiunii, suspecții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani, sau detenţie pe viaţă.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!