ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Dobruja Veche, Sângerei, s-a desfăşurat un atelier pentru producătorii de pomuşoare

11:47 | 31.10.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Zeci de fermieri din diferite raioane ale țării au participat la un atelier regional privind promovarea tehnologiilor moderne de cultivare și multiplicare a materialului săditor, precum şi de testare a solului, desfăşurat recent în localitatea Dobruja Veche, raionul Sângerei, transmite MOLDPRES.  

Evenimentul a reunit producători agricoli din raioanele Anenii Noi, Briceni, Călăraşi, Căuşeni, Donduşeni, Ocniţa, Orhei, Telenești și Ungheni, și care dezvoltă afaceri în sectorul de producere a pomușoarelor sau care doresc să iniţieze afaceri în sectorul de cultivare a căpșunului, coacăzului, zmeurului și murului.

 “A fost un atelier de lucru cu activități și demonstrații practice, în cadrul căruia participanții s-au familiarizat cu noi metode expres de analize ale calităţii solului pentru fondarea de plantații bacifere, și-au îmbunătățit cunoștințele teoretice și abilitățile practice în tehnicile de multiplicare şi cultivare a arbuștilor fructiferi și căpșunului. În calitate de formatori au fost specialiştii ACSA, facilitatorii Şcolilor de Câmp ale Fermierilor şi un expert internaţional de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO)”, au explicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

Totodată, în condiţii de câmp, participanților le-au fost demonstrate metode performante de testare a calităţii solului.

Atelierul a fost organizat de MADRM în parteneriat cu Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) şi FAO, în cadrul proiectului ”Consolidarea capacităților micilor producători de pomușoare”.

Datorită proiectului, au fost fondate cinci loturi demonstrative şi zece Şcoli de Câmp ale Fermierilor, care au beneficiat de zece kituri mobile de analiză expres a calităţii solului şi apei la irigare şi 80 de seturi de instrumente de grădinărit. Ustensilele au fost procurate de FAO și oferite gratis cu scopul de a îmbunătăți cunoașterea caracteristicilor de sol şi de a uşura procesul de muncă în plantațiile bacifere.

img19008717

img19008717

img19008717

img19008717

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!