ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul a prezentat raportul de activitate a Cabinetului de miniştri

11:50 | 12.11.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Maia Sandu a prezentat astăzi în legislativ un raport de activitate a cabinetului de miniştri. Documentul a fost citit în contextul examinării moţiunii de cenzură depusă de PSRM, comunică MOLDPRES.

În discurs, prim-ministrul a trecut în revistă realizările cabinetului de miniştri în cele cinci luni de activitate şi a făcut o sinteză a situației politice create. Ea le-a cerut deputaților să fie corecţi în decizii şi să nu judece acţiunile executivului prin prisma unor interese înguste.

„Cetățenii așteaptă două lucruri de la noi - să trăiască mai bine și să li se facă dreptate. Anume pe aceste două dimensiuni s-a mișcat cel mai mult guvernul în aceste cinci luni. Am planificat bani în buget pentru a ajuta oamenii nevoiași și am inițiat o reformă serioasă a justiției. După luni de muncă, încep să se vadă rezultatele. Și se pare că asta vă sperie. Am îndeplinit în două luni toate angajamentele de finanțare externă pe care precedenții nu le-au îndeplinit în 3 ani. Am adus în țară asistență financiară în valoare de peste două miliarde de lei. Acești bani au fost acordați de partenerii internaționali pentru cetățenii Moldovei, cu încredere că guvernul îi va administra corect”, a opinat Maia Sandu.

Premierul a adăugat că dacă executivul va fi demis, ar putea fi oprite finanţările promise de partenerii de dezvoltare. „Datorită reformelor implementate de noi, Republica Moldova urma să primească în luna decembrie încă 600 milioane de lei sub formă de sprijin bugetar de la Uniunea Europeană. Aș vrea să cred că niciun deputat nu ar ridica mâna pentru ca acest ajutor extern să fie oprit”, a spus prim-ministrul.

Şeful cabinetului de miniştri a prezentat date şi despre proiectul bugetului pentru anul 2020, pe care l-a numit “Bugetul solidarității”. “Bugetul solidarității înseamnă creșterea salariilor bugetarilor cu 10% și corectarea legii salarizării pentru a oferi creșteri mai mari de 10%, unele până la 30%, pentru anumite categorii de angajați: învățători, educatori, asistenți de educatori, bucătari, lucrători sociali, bibliotecari, directori de instituții educaționale și pompieri. Bugetul solidarității include creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei pe lună și extinderea programului pentru că de acesta să beneficieze 200 mii de familii. Am inițiat un program nou - „Ajutor la Contor”: un program de susținere a pensionarilor cu venituri mici pentru plata energiei electrice. Bugetul solidarității include creșterea sprijinului pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și pentru participanții la acțiunile de luptă din Afganistan. Alocația va fi majorată de la 100 la 300 de lei pentru mai mult de 26 000 de persoane”, a conchis Sandu.

Premierul a specificat că în 2020 urmează a fi lansate proiecte în valoare de 838 de milioane de euro în toate domeniile. Ea a calificat moţiunea înaintată de PSRM împotriva guvernului drept „un act provocat de frica de un procuror independent”.

Vineri, 8 noiembrie, fracţiunea PSRM a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiştii s-au arătat nemulţumiţi că executivul a modificat regulile de numire a procurorului general prin procedura de asumare a răspunderii, fără a-i consulta. Ei au cerut premierului Maia Sandu să retragă proiectul.

img19009101

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!