ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O nouă reuniune a Comisiei Unificate de Control a avut loc la Bender

13:42 | 06.12.2019 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. La ședința Comisiei Unificate de Control din 5 decembrie, din cauza împotrivirii vehemente a părții transnistrene, din nou nu a fost posibilă includerea pe ordinea de zi a propunerii formulate anterior de delegația Federației Ruse privind verificarea și analiza situației în Zona de Securitate în urma introducerii de către partea transnistreană a structurilor sale „grănicerești” și extinderii competențelor acestora, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În context, delegația Republicii Moldova a argumentat importanța examinării acestui subiect și și-a exprimat poziția fermă de a insista în continuare pe formularea atitudinii Comisiei asupra acestor abuzuri inadmisibile în Zona de Securitate. Părțile și-au confirmat disponibilitatea de a aborda problema în cauză în cadrul consultărilor la nivelul celor trei copreședinți ai Comisiei, cu participarea reprezentanților din partea Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova. 

Un alt aspect evidențiat în cursul dezbaterilor ține de blocarea sau tărăgănarea intenționată de către reprezentantul Tiraspolului în Comandamentul Militar Întrunit (CMÎ) a acordului pentru deplasarea observatorilor militari în vederea documentării abaterilor semnalate în Zona de Securitate. Un caz similar a avut loc la 2 decembrie curent, când structurile de forță ale Tiraspolului au instalat un post mobil de „grăniceri” la intersecția străzilor ce unesc satul Varnița de orașul Bender, blocând circulația liberă a cetățenilor și supunându-i unor controale ilegale. Abuzul a fost sesizat în mod regulamentar de către șeful militar superior al CMÎ al Forțelor Mixte de Pacificare, care a solicitat deplasarea la fața locului a observatorilor militari. Însă, deplasarea tardivă, datorită opunerii reprezentantului regiunii transnistrene, a permis „grănicerilor” să se retragă fără a fi fixați de observatorii militari. 

Delegația Republicii Moldova consideră că prin asemenea acțiuni de tergiversare, reprezentanții regiunii transnistrene în Forțele Mixte de Pacificare încearcă să acopere încălcările grave ale Tiraspolului, dar și să compromită instituția observatorilor militari. 

În consecință, după discuții aprinse, membrii Comisiei au convenit să atragă atenția Comandamentului Militar Întrunit asupra necesității de a aproba operativ deciziile privind deplasarea la fața locului a grupului de observatori militari. 

Comisia a luat act de raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2019. 

La capitolul chestiuni organizatorice, a fost aprobat un nou șef al comenduirii militare a orașului Bender, raion cu regim sporit de securitate - Serghei Tihonov. 

img19009957

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!