ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ion Chicu: Ucraina ne-a asigurat că ne oferă gaze naturale și energie electrică după 1 ianuarie

09:13 | 13.12.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a organizat în această dimineață ședința operativă a Cabinetului de miniștri pentru a face totalurile în urma vizitei de la Kiev, una din problemele principale abordate fiind asigurarea cu gaze a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

„Am agreat toate aspectele legate de asigurarea cu gaze a Republicii Moldova prin intermediul traseelor alternative. După discuția de ieri, continuăm să rămânem optimiști că Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere în ceea ce privește tranzitarea gazelor și vom primi gaze pe traseul tradițional”, a menționat premierul.

„Ceea ce am discutat ieri sunt scenariile de rezervă, despre care am vorbit de mai multe ori, inclusiv furnizarea gazelor prin regim revers. Și era necesar de semnat mai multe contracte. Avem deplina susținere din partea Ucrainei pentru a finaliza acest proces în termeni cât mai restrânși”, a subliniat Ion Chicu.

Șeful cabinetului de miniștri a mai adăugat că „Ucraina ne-a asigurat că ne oferă gaze naturale și energie electrică după 1 ianuarie, în cazul în care vreunul din aceste scenarii nu funcționează, într-un regim excepțional”.

„Eu sunt sigur însă că nu vom ajunge la acest scenariu, dar vreau să afirm cu satisfacție că Ucraina este gata să ne ofere această asistență”, a afirmat premierul.

Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că s-a convenit asupra desfășurării,  în luna martie 2020, la Chișinău a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene. „Tot atunci, avem acceptul premierului ucrainean de a vizita Chișinăul”, a mai adăugat Chicu. Premierul a spus că se vor discuta subiecte de interes pentru Republica Moldova și Ucraina, precum problema patrimoniului, problema ecologiei râului Nistru, a Centralei Hidroelectrice de la Novodnestrovsk, pentru a fi identificate soluții de compromis, demarcarea frontierei de stat la Giurgiulești, pe alte sectoare din nord și din sud, precum și pe sectorul transnistrean.

img19010202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!