ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 7000 de femei din R. Moldova suferă de alcoolism

10:43 | 19.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Alcoolul provoacă peste 200 de afecţiuni, iar circa 46 de mii de moldoveni sunt dependenți de acest viciu, dintre care 7300 sunt femei. Anunţul a fost făcut de coordonatorul Programului național de control al alcoolului, Tudor Vasiliev, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în Moldova se consumă 15,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, iar alcoolismul este considerat boala modului de trai. În ultima perioadă a crescut numărul tinerilor care consumă alcool, în special al fetelor. Rata mortalității în rândul acestora fiind de 11,5 la sută. În marea majoritate a cazurilor este vorba despre intoxicații. „Îmbucurător este faptul că procentul tinerilor care nu consumă deloc alcool a crescut de la 16 la 18%. Totodată, alcoolismul ca boală a întinerit, majoritatea pacienților înregistrați fiind de 32 şi 36 de ani. În Moldova, toate persoanele alcoolice, chiar și cele neasigurate, sunt tratate gratuit de către stat”, a spus Vasiliev. 

El a adăugat că statisticile arată că doar 30 la sută dintre pacienții care primesc tratament, reuşesc să renunţe la alcool. “Alcoolul are mai multe efecte asupra organismului. Primul este toxic. Al doilea - imunosupresiv. Al treilea - cancerogen. Riscurile dezvoltării cancerelor mamare crește odată cu majorarea consumului de alcool pur. Al patrulea este efectul tetarogen, alcoolul contribuie la formarea malformațiilor la făt. Consumul de alcool este interzis şi tinerilor de până la 18 ani, persoanelor diagnosticate cu maladii gastro-duodenale şi celor care consumă substanțe psihotrope, sedative, tranchilizante. La noi se consideră că șase pahare de vin sunt o normalitate, dar nu este așa. Alcoolul provoacă peste 200 de afecțiuni și maladii”, a adăugat Vasiliev.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste trei milioane de persoane mor anual din cauza alcoolului. În Republica Moldova, rata standardizată a mortalității cauzate de alcool este de 9 la sută. De asemenea, datele statistice arată că peste 20 la sută dintre moldoveni consumă alcool zilnic.

img19010423

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!