ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Decizia Reprezentanţei Comerciale a SUA nu va afecta relaţiile economice moldo-americane

14:15 | 12.02.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. Decizia Reprezentanței Comerciale a SUA privind actualizarea listei țărilor slab dezvoltate și în curs de dezvoltare, în contextul Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) referitor la subvențiile și măsurile compensatorii, nu va afecta relațiile economice bilaterale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii, „modificările aprobate de către SUA, în vigoare din 10 februarie 2020, reprezintă o ajustare a legislației interne, care exclude un șir de state (Albania, Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Muntenegru, Macedonia, Ucraina), inclusiv Republica Moldova, din lista țărilor în curs de dezvoltare. Aceasta este luată în considerare la aplicarea prevederilor Acordului privind subvențiile și măsurile compensatorii ale OMC”, indică surse de la MEI.

Documentul prevede o serie de măsuri preferențiale pentru țările slab dezvoltate și în curs de dezvoltare, în procesul de lansare a unor investigații în cadrul Acordului OMC.

“Luând în considerare volumul mic al exporturilor Republicii Moldova orientate spre piața SUA, precum și ținând cont de faptul că Republica Moldova nu utilizează subvenții la export și oricare alte subvenții interzise, iar probabilitate includerii ţării noastre în cadrul unor investigații, conform practicii anterioare, este minimă, modificarea respectivă nu va avea impact economic asupra exportatorilor”, anunţă ministerul de resort de la Chişinău.

Totodată, Ministerul Economiei şi Infrastructurii atenţionează asupra faptului că “acțiunile menționate nu au repercusiuni asupra regimului comercial preferențial acordat în mod unilateral de către SUA Republicii Moldova”. 

img20001214

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!