ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată Planificarea Strategică “Chișinău - Oraș Verde”

11:55 | 26.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău a recepționat miercuri, 26 februarie, Planificarea Strategică „Chișinău - Oraș Verde”, baza necesară pentru activitatea municipalității Chișinău care conectează ecologic toate proiectele care vor fi implementate, transmite MOLDPRES.

Programul dat face parte din Schema-cadru a Orașelor Verzi și are scopul de a contribui la îmbunătățirea performanțelor de mediu și a condițiilor economice și sociale în Chișinău.

Prezent la evenimentul de lansare, edilul capitalei Ion Ceban a declarat că „acest document oferă un mediu propice de dezvoltare economică a municipalității, păstrând în același timp un mediu curat și sănătos pentru locuitorii orașului”. „Este unul dintre cele mai ample proiecte axat pe modernizare nu doar prin prisma construcțiilor, ci și al asigurării unor standarde înalte de viață pentru cetățeni, pentru un dialog constructiv între autorități și societatea civilă, pentru un mediu curat și sănătos și pentru promovarea turismului”, a menționat Ceban.

Documentul propune șapte sectoare de dezvoltare urbană a municipiului Chișinău: energie, apă, deșeuri solide, industrie, clădiri publice, utilizarea terenurilor și transportul public. Printre obiectivele strategice prevăzute se află: evaluarea și monitorizarea procesului de dezvoltare urbană durabilă; asigurarea alternativelor de transport atractive, confortabile și eficiente energetic; crearea unei infrastructuri rezistente la schimbări climatice; creșterea eficienței energetice și un management durabil al resurselor și deșeurilor.  

Potrivit viceprimarului Victor Chironda, “această Planificare Strategică este firul roșu care leagă toate proiectele de dezvoltare ale Chișinăului, de la reînnoirea parcului urban de troleibuze la promovarea clădirilor generatoare de energie ori revitalizarea zonelor industrial dezafectate”.

Documentul a fost elaborat în perioada august 2018 – februarie 2020 de un consorțiu de experți în domeniul ecologic, cu suportul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și Ministerul Federal al Austriei. Primăria municipiului Chișinău va transmite Consiliului Municipal, spre aprobare, acest document.

img20001651

img20001651

img20001651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!