ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maestrul fotograf Mihai Vengher a vernisat o expoziție personală de fotografie despre războiul de pe Nistru

17:10 | 03.03.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. O expoziție personală de fotografie cu genericul ”Amintiri triste”, realizate în timpul războiului de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992, a maestrului fotograf Mihai Vengher, a fost vernisată marți, 3 martie, în sala panoramică a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în colaborare cu Muzeul Militar și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

Expoziția cuprinde 30 de fotografii din arhiva autorului, care, în timpul conflictului armat de pe Nistru, s-a aflat pe câmpul de luptă.

În debutul manifestării, directorul instituției, Valeria Suruceanu, a menționat că evenimentul este consacrat zilei memoriei celor căzuți în conflictul armat de pe Nistru. ”Expoziția reflectă pagini tragice din istoria noastră relativ recentă. Vedem aici imagini cutremurătoare de pe câmpul de luptă, case distruse din spatele frontului, răniți în spitale, înmormântări ale celor căzuți în războiul pentru independența și integritatea teritorială a R. Moldova. Aceste evenimente ocupă un loc aparte în memoria noastră și nu trebuie să-i uităm niciodată pe cei care și-au jertfit viețile pentru patrie”, a constatat Valeria Suruceanu.

În context, profesorul universitar Anatol Petrencu a afirmat că această expoziție impresionează prin imaginile cutremurătoare din acel război inegal, care a lăsat urme adânci și dureroase în sufletele noastre. ”Noi datorăm mult celor căzuți pentru independența patriei. Aceste imagini vorbesc mai mult decât o carte despre ceea ce s-a întâmplat în primăvara-vara anului 1992”, a accentuat Anatol Petrencu.

La rândul său, Mihai Vengher a spus că a fost cel mai tânăr fotoreporter care a mers din proprie inițiativă pe platourile de la Coșnița, Cocieri și Tighina. ”Aici este doar o mică parte din arhiva mea la acest subiect. Sunt imagini mult mai triste, pe care nu le-am expus niciodată. Sper că în timpul apropiat voi organiza o expoziție mai amplă despre acele evenimente tragice”, a afirmat autorul expoziției.

În holul muzeului au fost expuse, de asemenea, standuri din colecția Muzeului de istorie al forțelor militare, care cuprind obiecte militare, lucruri personale ale militarilor, fotografii și documente legate de istoria forțelor armate. În cadrul evenimentului, a fost proiectat filmul regizorului Victor Bucătaru (1948-2013) -  “Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat”, care reproduce pagini triste din istoria Republicii Moldova.

Mihai Vengher s-a născut la 2 decembrie 1962 în satul Colicăuţi, raionul Briceni. În 1989 a absolvit Facultatea de ziaristică a Universităţii de Stat din Moldova. Din acelaşi an este angajat la Instituția Publică Agenția Informațională de Stat MOLDPRES. Este autor a numeroase fotografii incluse în albumul cu valoare de unicat „Parlamentul Independenţei”. În timpul războiului de pe Nistru a fost mereu cu aparatul de fotografiat pe câmpul de luptă. Imaginile realizate de el în acea perioadă au fost publicate în presa naţională şi internaţională, în cărţile „Transnistria în flăcări” de Gheorghe Budeanu şi „Râul de sânge” de Valentina Ursu. Mihai Vengher este membru al Uniunii Artiştilor Fotografi şi al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În 2016, prin decret prezidențial, lui Mihai Vengher i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, “pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în mass-media, contribuţie la dezvoltarea artei fotografice şi înaltă măiestrie artistică”.

Expoziția va fi deschisă timp de o săptămână.

img20001876

img20001876

img20001876

img20001876

img20001876

img20001876

img20001876

img20001876

img20001876

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!