ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Codul Galben de secetă hidrologică a fost extins până pe 20 martie

14:24 | 13.03.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până pe 20 martie Codul Galben de secetă hidrologică, anunţat la începutul lunii în mare parte a ţării, informează MOLDPRES.

Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în bazinul râului Prut, în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca, și râurile mici din centrul și sudul țării se atestă secetă hidrologică. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi, mai ales, agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

Seceta hidrologică se defineşte în funcţie de debitul şi volumul scurgerii apei în râuri pentru o perioadă de timp. În cazul în care debitul apei atinge cote de 50% şi mai joase din norma multianuală pe o durată de 5-7 zile, se emite Сod galben de secetă hidrologică. Atunci când seceta hidrologică se manifestă pe 80% din suprafaţa ţării, se anunţă seceta hidrologică pe întreg teritoriul ţării, analogic şi pentru bazine hidrografice.

În următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice între 8-15 grade Celsius, ziua, şi ger până la 6 grade, noaptea. Sâmbătă, 14 martie, pe alocuri, preponderent în regiunile de centru şi nord sunt posibile ploi de scurtă durată.

img20002250

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!