ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorul universitar Simion Duja a editat o culegere de studii pentru clarinet

15:26 | 04.04.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. O culegere intitulată ”Zece studii de virtuozitate pe temele melodiilor populare românești”, semnată de cunoscutul clarinetist Simion Duja, profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Artist Emerit, a apărut zilele acestea la Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Simion Duja a menționat că această lucrare este dedicată fostului său profesor, Eugen Verbețchi, promotor de vază al școlii naționale de clarinet. ”Sunt recunoscător conferențiarului universitar de la Academia de Muzică, Teatru și Artă Plastică, Victor Tihoneac, care a efectuat culegerea notografică a cărții. Sper ca această lucrare să fie de un real folos pentru toți cei cărora le place muzica și în speță clarinetul”, a specificat autorul cărții.

În postfața cărții, doctorul în muzică Doru Albu, profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică ”George Enescu” din Iași, România, a subliniat că, sub aspect patrimonial, autorul utilizează ca bază de cercetare teme foarte cunoscute și de mare valoare din folclorul românesc. ”Cu recunoscuta sa măiestrie și cu experiența de o viață la catedra de clarinet de la Academia de Muzică, Teatre și Arte Plastice, profesorul Simion Duja reușește să eficientizeze acest filon de o valoare inestimabilă și realizează un material didactic important, care parcurs, așa cum cere autorul, ajută studenții clarinetiști să-și formeze o tehnică plurifuncțională și să se desăvârșească în arta muzicală”, a constatat Doru Albu.

Simion Duja s-a născut la 9 noiembrie 1946 în satul Putinești, raionul Florești. În 1964, a absolvit Școala de Muzică „Ștefan Neaga” și în 1971 - Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu” din Chișinău, specialitatea – clarinet. Își începe cariera profesională ca solist-instrumentist în diferite orchestre de la Chișinău, ca să se consacre apoi muncii didactice în domeniu: din 1975 – la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga” și din 1987 - la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 1987, a fost distins cu titlul ”Artist Emerit”.  În 1989, i se conferă titlul științifico-didactic conferențiar universitar la Catedra instrumente populare a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, și din 1992 – cel de profesor universitar. Ani la rând, a fost șef al Catedrei instrumente populare a AMTAP, apoi șef al Catedrei instrumente aerofone și de percuție a aceleiași instituții. În calitate de solist-instrumentist, a efectuat mai multe turnee în țară și peste hotare.

img20002922

img20002922

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!