ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Eugen Doga a editat ”Dialogurile dragostei” în două volume

15:40 | 13.04.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Ediția a II-a, adăugită și completată, în două volume, ”Dialogurile dragostei. Arii și romanțe pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle”, semnate de Eugen Doga, notografi Dumitru Cârciumaru și Alexandru Fasii, au apărut zilele acestea la Chișinău, informează MOLDPRES.

Cele două volume au 162 și, respectiv, 172 de pagini și au văzut lumina tiparului cu sprijinul Direcției Cultură a municipiului Chișinău.

Potrivit compozitorului Eugen Doga, versurile Veronicăi Micle par să fi fost scrise special pentru muzică. ”Întocmai cum aș fi descoperit o lume nouă, un continent necunoscut, am scris cu entuziasm încontinuu o lucrare după alta. M-am aprofundat într-atâta în creația Veronicăi Micle, încât la un moment mi-era greu să-l pun pe muzică pe Mihai Eminescu – asta până-n clipa în care am înțeles că este, de fapt, un dialog ce trece de la o persoană la alta cu aceeași forță poetică, cu aceeași intensitate a trăirii sufletești”, a subliniat compozitorul.

Volumele au apărut la Editura ”Cartier”.  

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.

Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului”, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu ordinul "Pentru Serviciul Credincios" (România) și "Za zaslughi pered otecestvom" (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

img20003160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!