ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procurorul General: „Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc”

13:21 | 18.05.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Procuratura Generală dispune de probe care indică că anume Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul Grupului Șor, acoperite în consecință din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei. Declarația a fost făcută astăzi de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui briefing, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în conturile lui Plahotniuc au ajuns peste o sută de milioane de dolari SUA. Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni ale unei bănci, clădirii companiei de asigurări ASITO, Casa Modei și hotelul ”Național”.

„De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia”, a spus Stoianoglo.

El a specificat că reieșind din cele constatate, astăzi, în privința lui Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată astfel ca să i se încrimineze trei capete de acuzare, și anume: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.

„De comun cu alte autorități vom întreprinde măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale a lui Plahotniuc, cât și a companiilor afiliate lui”, a conchis Stoianoglo.

img20004055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!