ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Miniștrii Agriculturii din R. Moldova, Belarus și România au discutat despre impactul COVID-19 asupra sectorului agroalimentar

15:37 | 28.07.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) de la Chişinău și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) au organizat marţi o ședință online a miniștrilor de resort din Republica Moldova, Belarus și România. Participanţii au făcut un schimb de experiență și informație, alte acțiuni planificate, pentru  atenuarea efectelor COVID-19 asupra sistemelor alimentare şi agricole, transmite MOLDPRES.

La ședință au luat parte şi reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii, care şi-au confirmat sprijinul pentru acest sector dificil.  

„Declanșarea pandemiei COVID-19 a afectat grav sectorul agrar din lumea întreagă, deseori limitând accesul la materialele de producere și resursele financiare necesare, or, epidemia a accentuat rolul important al schimburilor comerciale cu produse agroalimentare în asigurarea securității alimentare”, au explicat surse de la FAO. În acest context, părțile au examinat modalitățile prin care țările au abordat perturbările de pe piață și măsurile întreprinse pentru susținerea fermierilor. Ședința de astăzi a constituit, de asemenea, un punct de pornire pentru intensificarea colaborării ulterioare pentru a face față și gestiona impactul pandemiei asupra sistemelor alimentare.

“Timpurile noastre se caracterizează printr-o densitate a crizelor de mediu, economice și de sănătate umană, însă țările cunosc bine faptul că colaborarea, schimbul de bune practici și informații pot deschide noi căi pentru soluții mai bune. FAO are o experiență de 75 ani în acest domeniu și noi credem cu fermitate în puterea catalizatoare a acțiunilor comune”,  a constatat Vladimir Rakhmanin, director adjunct și reprezentant regional al FAO pentru Europa și Asia Centrală.

„În Republica Moldova, efectele negative ale pandemiei au fost multiplicate și de calamitățile naturale severe din acest an, cum ar fi secetă, înghețuri, grindină, ceea ce a determinat scăderea considerabilă a veniturilor producătorilor agricoli, accesul redus la piața de desfacere și folosirea limitată a forței de muncă. Pe fundalul provocărilor actuale impuse de pandemie, schimbul de opinii şi experiențe devine imperios pentru a identifica și prelua bunele practici privind dezvoltarea unui sector sustenabil”, a subliniat, la rândul său, ministrul Agriculturii de la Chişinău,  Ion Perju.

Participanţii au estimat că întrunirea a contribuit la o înțelegere mai bună a modului în care măsurile de carantină au afectat economia, producția agricolă și comerțul în cele trei țări din regiune. Informaţiile prezentate au demonstrat că pandemia a afectat lanțurile alimentare, în particular sectorul HORECA (hotele, restaurante, rețele de alimentație publică), creând de asemenea constrângeri legate de transport, creșterea prețurilor la materialele de producție, precum și insuficiența de lichidități pentru fermieri, procesatori și comercianți.

Discutând planurile de viitor, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea față de o reducere potențială a cererii consumatorilor, deficit de credite și constrângeri tot mai mari la care vor fi supuse bugetele naționale.
Miniștrii au accentuat importanța coordonării strânse a politicilor între țările vecine și au convenit să examineze posibilitatea desfășurării consultărilor ulterioare în acest format.  

În ultimii ani, FAO a asigurat ţării noastre sprijin prin implementarea mai multor proiecte la nivel naţional şi cinci proiecte la nivel regional, axate pe siguranţa alimentelor, sănătatea animalelor şi plantelor, protecţia împotriva secetei. 

img20006075

img20006075

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!