ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Turciei

08:06 | 27.08.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Președintele țării, Igor Dodon, a avut miercuri o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Cavușoglu, care se află în Republica Moldova într-o vizită oficială de două zile, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Igor Dodon a salutat prezența șefului diplomației turcești în țara noastră, constatând cu satisfacție caracterul ascendent al relațiilor bilaterale moldo-turce în toate domeniile de interes comun.

Președintele țării a apreciat faptul că la Chișinău a avut loc prima ședință a Grupului Comun pentru Planificare Strategică, care este un sub-mecanism al Consiliului pentru Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia.

Acest mecanism a fost creat în cursul vizitei oficiale la Chișinău, în octombrie 2018, a președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, când a fost semnată Declarația de Parteneriat Strategic. Prima ședință a Consiliului a avut loc la finele lunii decembrie 2019, în cadrul vizitei oficiale a președintelui Republicii Moldova la Ankara.

Șeful statului a adus sincere mulțumiri Guvernului Turciei și poporului turc pentru ajutorul umanitar substanțial acordat Republicii Moldova în lupta contra COVID-19, precum și pentru asistența acordată în repatrierea cetățenilor R. Moldova, blocați din cauza pandemiei în Turcia și statele vecine.

De asemenea, Igor Dodon a exprimat gratitudine lui Recep Tayyip Erdoğan pentru sprijin în soluționarea problemei de achiziționare din Turcia a 50 de ventilatoare medicale, atât de necesare poporului nostru în această perioadă.

Referindu-se la colaborarea în domeniul economic, președintele țării a salutat faptul că Turcia este al șaptelea partener comercial (cu o pondere de circa 7%) și al șaptelea ca importanţă investitor în Moldova. La momentul actual, în țară activează peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând aproape un miliard de lei.

Pe finalul întrevederii, șeful statului și-a exprimat speranța că în comun vor fi depășite problemele provocate de pandemie și va fi posibilă organizarea în anul viitor a vizitei președintelui Recep Tayyip Erdoğan în țara noastră.

img20006899

img20006899

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!