ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regulamentul de utilizare a apelor subterane pentru irigare va fi publicat în Monitorul Oficial

11:11 | 27.08.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Hotărârea pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole va fi publicată în numărul de mâine al Monitorului Oficial și va intra în vigoare, informează MOLDPRES.

Documentul stabilește că Agenția Apele Moldovei, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Agenția de Mediu vor asigura controlul de stat în domeniul folosirii și gestionării durabile a apelor subterane pentru irigare, pentru a preveni degradarea solurilor.

Conform statisticilor, în R. Moldova sunt exploatate în baza autorizațiilor de mediu, doar 360 de fântâni arteziene, ceea ce constituie circa o treime din numărul total al fântânilor arteziene construite și aflate în stare funcțională.

Legea apelor prevede că în zonele în care nu există surse necesare de apă de suprafaţă, dar există rezerve suficiente de ape subterane, inclusiv cu proprietăți potabile, se permite utilizarea acestora în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă şi menajeră în baza unor reglementări aprobate de Guvern.

Apele subterane sunt utilizate cu scop de irigare a terenurilor agricole în România, Ucraina, Grecia, Spania, Portugalia, SUA.

Tot în numărul de vineri al Monitorului Oficial va fi publicat și Regulamentului cu privire la achizițiile publice folosind procedura de negociere, dar și Regulamentul privind gestionarea bateriilor și acumulatorilor și deșeurilor de baterii și acumulatori.

Sursă: www.monitorul.md

img20006905

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!