ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova şi România vor semna un acord privind echivalarea actelor de studii

10:02 | 06.10.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Republica Moldova şi România vor semna Acordul cu privire la echivalarea actelor de studii, potrivit unei declaraţii a ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, transmite MOLDPRES. 

Într-o emisiune televizată de aseară, ministrul de resort a precizat că MECC a pregătit documentul, acesta urmând a fi expediat pentru avizare la Bucureşti.

„Sper ca într-o scurtă perioadă să treacă prin procedurile de avizare şi să fie benefic pentru cetăţenii Republicii Moldova şi cetăţenii români. Celor care au avut până acum diplome de 10 sau de 11 clase şi nu aveau diploma de bacalaureat, le era recunoscută diploma în România numai dacă aveau şi o diplomă de studii superioare. Acum, în baza semnării acestui act, celor care au diplomă de 10 şi de 11 clase le va fi recunoscut actul de studii”, a spus Igor Şarov.

Oficialul s-a referit şi la recunoaşterea diplomelor de până la Procesul de la Bologna şi după, în cazul în care instituţia este acreditată, de asemenea, va fi recunoscută şi în România. „Alt exemplu: titlurile de doctor în ştiinţe, în cazul în care în R. Moldova este confirmat de Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare, după toate procedurile din România, diplomele se echivalează”, a relevat şeful MECC.

Procesul Bologna este numit după Declarația de la Bologna, care a fost semnată în orașul italian Bologna, la 19 iunie 1999, de către miniștrii responsabili de învățământul superior din 29 de țări europene. Prin semnarea acestui document, a fost inițiat procesul de creare a Spațiului European al Învățămîntului Superior care ar facilita convergența diverselor sisteme de învăţămînt superior spre sisteme mai transparente, comparabile și compatibile bazate pe trei cicluri: licenţă, masterat, doctorat.

Scopul major al Procesului Bologna este crearea unui Spaţiu European al Învăţământului Superior (European Higher Education Area) bazat pe cooperare internațională şi schimb academic pentru facilitarea mobilităţii studenților, profesorilor și cercetătorilor și pregătirea tinerilor pentru carierele viitoare şi pentru calitatea de cetăţeni activi în societăţile democratice europene. În prezent, 48 de state sunt membre  ale Procesului Bologna. Republica Moldova a aderat la Procesul Bologna în mai 2005

Sursă foto: TVR Moldova

img20007933

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!