ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a anunțat cum se va desfășura scrutinul din 1 noiembrie

14:21 | 23.10.2020 Categorie: Politică

Chișinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Conducerea Comisiei Electorale Centrale /CEC/ a anunțat astăzi cum vor fi organizate alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, în timp de pandemie, comunică MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, Dorin Cimil, președintele CEC, a specificat că, pe 1 noiembrie, toate secțiile de votare din țară vor fi dotate cu echipamente de protecție și dezinfectanți, iar funcționarii vor respecta normele impuse de Comisia Națională pentru Sănătate Publică. „Comisia Electorală Centrală a elaborat un regulament pe care îl vor respecta alegătorii, dar și funcționarii secțiilor de vot”, a opinat Cimil.

El a adăugat că, pentru prezidențiale au fost achiziționate echipamente de protecție în sumă de 8 milioane de lei pentru 2143 de secții de vot. Au fost cumpărate deja măști de protecție în sumă de 585 mii de lei, 320 mii de perechi de mănuși, 25 mii litri de soluție dezinfectantă pentru mâini, 14.500 de litri de soluție dezinfectantă pentru suprafețe, 62 mii de viziere, 2.300 de termometre și 13 mii de costume de protecție. „De asemenea, în aceste zile se încheie procesul de achiziție a unui lot de măști pentru alegători”, a adăugat Cimil.

Șeful de la CEC a reiterat că în baza deciziei autorităților competente, observatorii străini și jurnaliștii vor putea intra pe teritoriul în R. Moldova, chiar dacă vin din zone roșii. Pe data de 1 noiembrie, alegătorii vor fi obligați să respecte distanța fizică de minim 1,5 m, să respecte regulile de igienă și să se prezinte la vot cu pixuri. Cei care nu se pot deplasa la secția de votare pot să voteze la locul aflării, prezentând o cerere la Biroul electoral al secției de votare unde este înregistrat. Persoanele cu simptome specifice de COVID-19 care vor veni la secțiile de vot după ora 15.00 vor fi asigurate cu măști și mănuși și vor vota fără a contacta cu alte persoane.

De asemenea, conducerea CEC a precizat că săptămâna viitoare vor fi totalizate datele cu privire la procedura de vot din diasporă, în special în statele unde au fost instituite restricții din cauza pandemiei de COVID-19.

Pentru fotoliul de președinte al R. Moldova, la data de 1 noiembrie vor lupta opt candidați, printre care și actualul șef al statului.

img20008396

img20008396

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!