ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" marchează 75 de ani de la fondare

18:44 | 23.10.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Cu ocazia aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" din Republica Moldova, premierul Ion Chicu a participat astăzi la ședința festivă a Senatului. Evenimentul a fost prezidat de rectorul Universității, Emil Ceban, și a continuat cu Gala Laureaților, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Ion Chicu a felicitat membrii Senatului și personalul didactic pentru activitatea profesională de-a lungul anilor și consolidarea prestigiului Universității. Premierul a exprimat convingerea că USMF este un adevărat patrimoniu științific - unul din pilonii în jurul căruia țara noastră va renaște și va prospera.

„Puține țări în lume au capacitatea de a învăța și a forma medici foarte calificați, prestând asemenea servicii chiar și pentru străini. Capacitatea Dvs., onorați profesori ai USMF, de a duce faima instituției departe de hotarele țării și de a atrage aici studenți la medicină chiar și de peste hotare este o realizare și un patrimoniu extrem de valoros. E de datoria fiecăruia dintre noi să păstrăm și să consolidăm acest potențial și autoritatea în lume pe care Dvs. ne-ați creat-o, cu care ne mândrim și pe care ați dobândit-o cu atâta muncă și dedicație", a declarat Ion Chicu.

Prim-ministrul a menționat că 2020 este anul care aduce în prim plan importanța dezvoltării adecvate și continue a sistemelor de sănătate. În context, Ion Chicu a adresat un mesaj emoționant profesorilor, medicilor, rezidenților și studenților care pe lângă activitatea academică muncesc asiduu în spitalele țării pentru a salva viețile oamenilor.

„Vreau să vă mulțumesc din toata inima. Fișa de post nu prevede aceasta, dar o faceți pentru că sunteți oameni cu inimă mare, cu un înalt spirit al responsabilității, cu dragoste de oameni și țară. Vă mulțumesc și mă închin în fața Dvs. pentru aceasta. Ne dați tuturor un exemplu ce înseamnă să fii OM. Oamenii din USMF și instituția Dvs. e printre puținele, ultimele redute ale apărării conștiinței noastre naționale, a patrimoniului material și spiritual, clădit de poporul nostru sute de ani", a spus premierul.

Ion Chicu a declarat că în toate timpurile medicul a fost și a meritat să fie respectat, iar, în prezent, este necesar de trezit conștiința comunității față de statutul și onoarea medicilor în societate. „Nu există nici o cale de prosperare și dezvoltare a țării dacă medicul sau profesorul nu vor avea acea autoritate și acel respect pe care încă ni-l amintim și, în jurul căruia, sperăm să renaștem", a spus Ion Chicu.

În semn de apreciere a contribuției la dezvoltarea învățământului superior medical și farmaceutic, a științei și practicii medicale, pentru aport substanțial în procesul de pregătire profesională a medicilor, Guvernul a conferit astăzi 11 Diplome de Onoare angajaților Universității.

Pe parcursul a 75 de ani de activitate, Universitatea a pregătit peste 42 de mii de medici şi farmaciști, dintre care peste 7000 activează în instituții medicale din străinătate. Actualmente, în cadrul catedrelor universitare, inclusiv a celor clinice amplasate în 88 de clinici şi policlinici moderne, își fac studiile peste 7300 de tineri din Republica Moldova şi din alte 33 de țări ale lumii.

Patrimoniul intelectual și spiritual al Universității este reprezentat de cei circa 1200 de specialiști, inclusiv 8 academicieni și 5 membri corespondenți ai AŞM, membri titulari și de onoare ai academiilor altor state, 172 de doctori habilitaţi și 528 de doctori în științe, 15 Laureați ai Premiului de Stat în domeniul științei și tehnicii.

Foto: Guvern 

img20008404

img20008404

img20008404

img20008404

img20008404

img20008404

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!