ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeta Marcela Benea a scris o carte de versuri

17:09 | 26.10.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Poeta, jurnalista și redactorul de carte Marcela Benea, laureată a mai multor premii literare, a pregătit pentru tipar cartea de versuri ”Rupere de nori”, informează MOLDPRES.

”Este cea de-a șasea carte a mea. Aici sunt incluse versuri inedite. Scriu, în general, puțin. Mă bucur că am ocazia să pregătesc acest volum”, a precizat Marcela Benea, solicitată de agenție.

Scriitoarea a afirmat că, în perioada pandemiei, n-a ieșit din casă mai bine de 10 săptămâni. ”Mi-am făcut rezerve de produse și am lucrat acasă. De asemenea, am publicat versuri în diverse antologii străine. Una va fi editată în Canada. Pandemia m-a făcut să fiu atentă și să mă protejez. E o perioadă grea pentru noi, dar cred că va trece și asta. Trebuie să respectăm măsurile de protecție, recomandate de către autorități. Îmi pare rău atunci când lumea nu înțelege acest lucru – să fim atenți față de noi înșine și de cei din jurul nostru”, a mai spus cunoscuta poetă.

Totodată, Marcela Benea a afirmat că pregătește o antologie de versuri din cărțile sale, care va vedea lumina tiparului în anul viitor la o editură din capitală.

Marcela Benea s-a născut la 4 iunie 1948 în satul Văratic, raionul Râșcani. În 1972 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie. A fost profesoară de limbă și literatură română (1972-1974), redactor la Editura ”Cartea Moldovenească” (1975-1976), redactor literar la Filarmonica din Chișinău (1976-1977) și redactor superior la Comitetul de Stat pentru Televiziune și Radiodifuziune (1977-1986).  Debutează în săptămânalul ”Cultura” (1966). A colaborat la publicațiile: ”Moldova”, ”Nistru”, ”Literatura și Arta”, ”Tinerimea Moldovei”, ”Glasul Națiunii”, ”Contrafort”, ”Revista Română” (Iași), ”Litere” (Târgoviște), ”Hyperion” (Botoșani), ”Beletra Almanaco” (SUA), ”Lichtungen” (Viena, Austria) ș.a.

În anul 1973, debutează editorial în volumul ”Dintre sute de catarge”, urmat de cărțile ”Zestre” (1974), ”Poveste neterminată” (1988), ”Evadare din frescă” (2008), volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, și ”Traducătorul de suferințe” (2016), cu Premiul Festivalului Internațional ”Primăvara Europeană a Poeților” și Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Chișinău.

În 2016, a fost propusă de către Uniunea Scriitorilor din Moldova la Premiul Național. În 2017, Olimpiada municipală din Chișinău la limba și literatura română a fost dedicată creației poetei Marcela Benea.

Versurile Marcelei Benea au fost traduse în limbile armeană, bulgară, engleză, franceză, georgiană,  germană, letonă, rusă, ucraineană ș.a.  În 1966, a fost distinsă cu premiul I la Festivalul televizat de poezie de la Moscova și în 2008 – cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!