ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biden nu va aduce schimbări radicale în politica SUA

12:08 | 12.11.2020 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. Fiecare țară, fiecare cetățean își pune anumite speranțe în politica pe care se pregătește s-o promoveze Joe Biden după inaugurarea de pe 20 ianuarie. Însă, o analiză mai profundă, atât a celor realizate de fostul președinte, cât și a particularităților sistemului politic american, nu prea lasă loc de așteptări spectaculoase.

Statele Unite ale Americii și-au construit un sistem de echilibre și contrabalanțe care nu permit unei persoane, fie el și președinte, să schimbe radical politica acestei țări. Extravaganța lui Donald Trump a avut unele efecte secundare asupra cursului politic general. El și-a permis, de exemplu, să retragă SUA din Acordul de la Paris privind protecția climei, să facă același lucru în privința Organizației Mondiale a Sănătății și să impună partenerilor NATO o contribuție mai echitabilă la finanțarea instituției. În rest, putem constata cu maximă celeritate că schimbări radicale a abordărilor strategice americane n-au fost înregistrate.

În raport cu UE, disensiunile au avut preponderent un caracter economic. Trump a promis în campania sa electorală că va proteja marile companii americane de concurența neloială și a făcut-o. Însă, aceasta nu era o noutate pentru politica americană, deoarece și Congresul anterior cerea același lucru, ca răspuns la invadarea pieței americane de produse ieftine chineze sau la măsurile de subvenționare a Companiei Airbus de către țările europene.

Și în cazul sancțiunilor față de construcția gazoductului Nord-Stream nu vom vedea ceva drastic. SUA consideră că dorința nestăvilită a Germaniei de a domina Europa prin dreptul exclusiv la distribuția gazelor rusești, periclitează interesele și securitatea țărilor est-europene. Poate Biden va înăspri și mai mult aceste sancțiuni, urmând logica învinuirilor aduse pe parcursul ultimilor ani că Trump a venit la putere cu ajutorul  lui Putin.

Politica față de China este un element important pentru securitatea internațională și Biden va fi nevoit să relaxeze presiunile politice față de această țară. Concomitent, SUA post-Trump va promova și în continuare o politică dură față de expansiunea economică chineză, care, în viziunea americanilor, afectează interesele lor. Două mari puteri europene, Franța și Germania, au interese economice mari și, nu este exclus, că acest  lucru să contribuie la păstrarea anumitor tensiuni în relațiile americano-europene.

Politica față de Iran nu se poate schimba radical pentru că aceasta ar intra în contradicție flagrantă cu tradiția și valorile politicii americane, care nu tolerează fundamentalismul și autocrația. Poate discursul Casei Albe va fi unul mai domol, poate în rezultatul unor negocieri dificile se va ajunge la unele compromisuri. Însă, în principiu, în politicile acestor țări deocamdată există incompatibilități sistemice, care par a fi greu de depășit.

Și, în final, pe noi ne interesează politica americană față de regiunea noastră. Situația nu e simplă, deoarece pe de o parte, americanii și-au consolidat prezența militară în România, întărind flancul sudic al NATO. Pe de alta, situația din Ucraina rămâne a fi tensionată, iar o abordare mai constructivă din partea Moscovei nu se întrevede. Să nu uităm și de Belarus, Azerbaidjan cu Armenia, conflictul înghețat din Moldova și alte probleme care pot periclita serios stabilitatea în regiune și în lume. Biden cunoaște regiunea, a vizitat în trecut aceste țări, inclusiv Moldova, și în agenda Casei Albe vor figura cu siguranță și problemele din această  zonă uitată de Trump.

În ansamblu, atât presa internațională, cât și analiștii politici, prevăd o trecere foarte lentă la o manieră mai echilibrată și mai pragmatică a SUA în raporturile internaționale. Însă, paradigma politicii externe americane nu poate fi serios afectată de subiectivismul unor partide și, cu atât mai mult, de schimbul liderului de la Casa Albă.

foto: nytimes.com 

img20008951

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!