ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Emilia Plugaru a lansat o carte de versuri

08:46 | 09.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Poeta Emilia Plugaru, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a lansat recent on-line cel de-al doilea volum de versuri pentru adulți ”O toamnă ca un cântec”, informează MOLDPRES.

”O toamnă ca un cântec” se adresează tuturor iubitorilor de poezie închinată naturii, ale cărei peisaje au fost surprinse de cuvântul sensibil al poetei.

Solicitată de agenție, Emilia Plugaru a menționat că volumul a apărut la o editură din Chișinău și cuprinde 77 de pagini. ”Este cea de-a doua carte pentru maturi, după cea intitulată ”A venit aseară mama”.  „O toamnă ca un cântec” e despre toamna vieții. E despre frumusețea toamnei. E despre frumusețea noastră. E despre noi şi despre emoțiile pe care le simțim atunci când toamna ne bate la ușă, ne stă în prag, sau noi ne aflăm în pragul ei…”, a precizat autoarea.

În condiţiile pandemii de Covid-19, cartea a fost lansată online, pe pagina de Facebook a Emiliei Plugaru (https://www.facebook.com/emilia.plugaru.5).   

Prefața cărții este semnată de criticul literar Lidia Grosu. „Între contrastante stări („Lăsați-o în pace, e Toamna ca Toamna, / Frumoasă, urâtă, cuminte şi rea. / E tristă şi plânge căci timpul ei trece, / Ce vreți de la Toamnă? Femeie-i şi ea.” (”Ce e cu Toamna asta, amice?”), poeta Emilia Plugaru monitorizează traiectoria mișcării (deloc rectilinie!) a eului cu care se identifică prin intermediul unei ,,frunze", ce-i marchează devenirea (...,,Pășesc peste frunze, prin toamnă, şi eu, / O frunză se-ascunde în sufletul meu...” (”O frunză se-ascunde în sufletul meu”) şi prin care se punctează esența a ceea ce numim ,,viață", cu tot viul din ea, prin intermediul contemplării”, apreciază criticul literar Lidia Grosu.

Autoarea afirmă că cel de-al treilea volum de poezie pentru maturi, ”Cer de sineală”, urmează să apară la începutul anului viitor.

Emilia Plugaru s-a născut la 17 iunie 1951 în satul Cetireni, raionul Ungheni. În 1972, a absolvit Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Chișinău, astăzi Universitatea Tehnică a Moldovei. Debutează în 1996 cu volumul de versuri pentru copii şi desene de colorat „Sunt elevă-n clasa-ntâi”. Urmează un ciclu de povești, poezii, ghicitori, şi scenete pentru copii. Premiată în cadrul Concursului Național de Dramaturgie (2001), piesa „Vârcolacii au furat luna” este jucată din 1998 şi până în prezent pe scena Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chişinău.

În 2018, Emilia Plugaru publică „Anotimpuri colorate”, poezii pentru copii, pentru care obține premiul BNC „Ion Creangă” în cadrul Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret din Republica Moldova.

În 2019, apare volumul de versuri „A sunat aseară mama”, întitulat după renumita poezie cu acelaşi nume care a devenit virală pe rețelele de socializare. Este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova din februarie 2020. 

img20009764

img20009764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!