ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un gimnaziu din raionul Sângerei este eficientizat energetic cu susținerea UE

13:11 | 17.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. În satul Flămânzeni, raionul Sângerei, sunt în plină desfășurare lucrările de sporire a eficienței energetice a Gimnaziului „Iurie Boghiu”, cu sprijinul Uniunii Europene. Lucrările au demarat în luna octombrie 2020 și urmează să fie finalizate în decurs de 12 luni, transmite MOLDPRES.

Un grup de specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a monitorizat ieri procesul de execuție a lucrărilor şi a constatat că acestea decurg în corespundere cu graficul de execuție.

Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, peste 320 de elevi și 30 de profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.

„În prezent, la Gimnaziul din Flămânzeni sunt efectuate lucrări de reabilitare a acoperișului și de izolare termică a pereților clădirii, de asigurare cu apă caldă și rece la robinetele din școală și de renovare a facilităților sanitare în interiorul instituției. De asemenea, la instituția de învățământ sunt înlocuite geamurile și urmează să fie reabilitat sistemul de încălzire. Astfel, în urma implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Gimnaziul din satul Flămânzeni se va reduce, potrivit estimărilor, cu 552 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 118 tone”, au explicat surse de la ADR Nord.

Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul acestui proiect se cifrează la 16,94 milioane de lei, din care 16,72 milioane de lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene, prin intermediul ADR Nord, și 217,890 de lei –cofinanțarea din partea Consiliului raional Sângerei.

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului "Iurie Boghiu" din satul Flămânzeni este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

foto: ADR Nord

img20010062

img20010062

img20010062

img20010062

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!