ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Ion Chicu a adresat un mesaj cu ocazia marcării a 26 de ani de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei

09:29 | 23.12.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a adresat astăzi un mesaj cu ocazia aniversării a 26-a de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În mesaj se menționează:

„La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), care a intrat în vigoare la 14 ianuarie 1995.

Acest act juridic a pus fundamentul asigurării statorniciei politice și economice, dezvoltării plenare și multilaterale, păstrării și promovării valorilor naționale și a identității naționale a găgăuzilor, păstrării bunelor relații dintre etnii, care s-au format pe acest pământ timp de secole.

Astfel, Găgăuzia a devenit o unitate teritorială autonomă cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, totodată este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova. Astfel, Republica Moldova a reușit să devină un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice.

La cea de-a 26-a aniversare de la adoptarea Legii care a asigurat poporului găgăuz drepturi egale de dezvoltare a limbii și culturii naționale, doresc să adresez tuturor cele mai cordiale felicitări și urări de prosperitate și să reiterez dezideratul conducerii țării de a asigura fiecărui cetățean al Republicii Moldova o viață decentă, în siguranță, într-o societate în care demnitatea umană este valoarea fundamentală supremă.

Diversitatea este o caracteristică proprie țării noastre și consider că trebuie să o apreciem corect - ca fiind o valoare incontestabilă, dat fiind faptul că fiecare etnie are partea sa în tezaurul întregii națiuni. Este important să excludem restanțele la capitolul toleranță culturală, care se manifestă prin amplificarea mesajelor xenofobe, prin ascensiunea mișcărilor populiste și radicalizărilor politice. Acestea pot duce la manifestări periculoase şi pun în pericol siguranța cetățenilor.

Ceea ce ne unește este mult mai puternic, decât ceea ce ne separă. Toate țările dezvoltate se definesc printr-o diversitate lingvistică, culturală, religioasă şi tradiții diferite, dar uniți în jurul unor valori fundamentale comune - toleranța, respectul reciproc şi cooperarea - acesta este caracterul societății democratice din Republica Moldova – o țară a tuturor și cu idealuri comune. Aceste criterii sunt esențiale pentru pacea, solidaritatea, prosperitatea, securitatea şi stabilitatea din regiune.

Pe parcursul anului 2020, având de înfruntat provocări majore – pandemia și condițiile climaterice severe pentru agricultură – eforturile puterilor executive centrale și locale au rămas concentrate pe sporirea nivelului bunăstării populației, dezvoltarea infrastructurii comunitare și economice, crearea unui mediu favorabil și corect pentru dezvoltarea afacerilor. Împreună dezvoltăm o țară mai bună pentru cetăţeni, o țară incluzivă, bazată pe rezultate, pe proiecte concrete, pe consens şi stabilitate, și având o strategie de comunicare eficientă la diferite nivele de administrare.

Astăzi conducerea regiunii a făcut alegerea corectă, și anume cea de valorificare a oportunităților de dezvoltare prin industrializare, dezvoltarea obiectivelor de infrastructură socială și economică. UTA Găgăuzia are parteneri siguri, de aceea se încadrează eficient în echilibrul fluxurilor economice regionale și globale, iar tinerii aleg cu mai multă încredere meleagul natal pentru a-și făuri viitorul.

Rezultatele bune sunt determinate de capacitatea de comunicare, de conlucrare și dialog politic, de perseverență și corectitudine. Aceasta reprezintă perspectiva celor realizate timp de 26 de ani pentru prosperarea Unității Teritorial Autonomă Găgăuzia.

Doresc poporului găgăuz bunăstare și prosperitate, pe care le vom putea obține doar printr-un efort comun și predictibil.

Felicitări tuturor cu ocazia celei de-a 26-a aniversare de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

Pace și înțelegere să avem cu toții.

***

Ne bizi birleştirer, taa kaavi ondan, ne bizi ayırdêr. Büün regionun öndercilii seçti dooru yolu: kullanmaa industriya, ekonomika, infrastruktura kalkınması için kolaylıkları. Gagauziya Avtonom Bölgesindä var ii ortaklar, onuştan o pek efektiv girer regional hem bütün dünya ekonomika akıntılarına, genç insannar da havezlän kendi Vatanında geleceeni düzmää isteer. Dilerim gagauz halkına iilik hem kalkınmak, angısına biz var nasıl etişelim sade barabar çalışarak. Kutlêêrım hepsini Gagauziya (Gagauz Yeri) özel statusu için Kanonun 26-ncı yıldönümünnän. Usluluk hem annaşmak bizä hepsimizä”.

foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!