ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii moldoveni își vor plăti ei înșiși asigurarea obligatorie de asistență medicală

10:28 | 30.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/. De la 1 ianuarie angajatorul nu va mai plăti către stat asigurarea obligatorie de aistență medicală. Asigurarea va fi achitată integral de către angajat, transmite Moldpres.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a comunicat că, începând din data de 1 ianuarie 2021, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va fi plătită integral de angajat, în schimb angajatorul îşi va asuma responsabilitatea pentru achitarea integrală a contribuţiei la fondul de pensii.

Potrivit oficialilor de la CNAM, dacă până acum angajatul plătea 6% din salariu pentru fondul de pensii şi 4,5% pentru asigurarea medicală, ceea ce constituia în total 10,5%, din 1 ianuarie 2021 salariatul va achita doar asigurarea medicală în totalitate, adică 9% din venit.

Modificările sus-menţionate vor contribui la simplificarea procedurii de calcul şi achitare a contribuţiilor respective pentru angajator şi la optimizarea procesului de administrare a plăţilor. 

 

foto: ntv.md

img20010369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!