ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii anunţă un sfârşit de săptămână cald şi ploios

17:29 | 22.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Maxime termice pozitive şi ploi anunță meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, transmite MOLDPRES  cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit sinopticienilor, sâmbătă, 23 ianuarie, pe întreg teritoriul țării se prevăd temperaturi încadrate între 6-11 grade de căldură, ziua, şi minus 3 – plus 2 grade Celsius, noaptea, cu cer variabil, preponderent însorit.

Şi mai cald va fi duminică, când temperaturile nocturne vor indica în toate regiunile valori pozitive. Astfel, ultima zi de săptămână va fi caracterizată de plus 6-11 Celsius, iar noaptea se așteaptă 1-6 grade de căldură. Poimâine în toată țara se prevăd ploi şi o presiune atmosferică scăzută.

Specialiştii SHS afirmă că suma precipitațiilor căzute în luna ianuarie pe teritoriul țării constituie de regulă 22-41 mm, iar numărul zilelor cu precipitații – de la 10 până la 15. Cea mai mare cantitate de precipitații în luna ianuarie pentru întreaga perioadă de observație instrumentale a atins în teritoriu 216 mm (Cărpineni, 1966), iar cea zilnică – 55 mm (Cahul, 1966).

„Din fenomenele meteorologice stihinice cel mai frecvent se observă ninsori abundente, care sunt posibile în medie o dată în trei ani. Semnificativ mai rar se înregistrează viscole puternice, depuneri intense de chiciură şi polei (în medie o dată în 8-10 ani) şi vânturi puternice (în medie o dată în şase ani). Scăderea temperaturii aerului până la -25ºС și mai jos se poate semnala în medie o dată în 7-15 ani, în jumătatea de nord a țării, și o dată în 30-50 ani – în cea de sud”, indică SHS.

foto simbol

img21000433

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!