ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vremea se schimbă brusc: în ţară se așteaptă ninsori şi ger până la 25 de grade

12:19 | 10.02.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru perioada 11-17 februarie Cod Galben de schimbare bruscă a vremii, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, pe 11-12 februarie vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu trecere în ninsoare, izolat ninsori puternice (grosimea stratului de zăpadă va crește cu 5-10 cm).

Totodată, în legătură cu pătrunderea maselor de aer rece de origine arctică, în perioada 12-17 februarie, temperatura aerului noaptea treptat va scădea de la 8 - 13 grade de ger până la minus 14 - 19 grade Celsius. Spre sfârșitul perioadei de avertizare, la nord termometrele vor indica până la minus 20 - 22 grade Celsius, iar ziua frigul va scădea până la 8 - 13 grade.

„Pe 12-13 februarie, vântul va prezenta intensificări de până la 17-22 metri pe secundă. Pe drumuri se va semnala ghețuș”, indică SHS.

Surse de la Serviciul Hidrometeorologic au explicat la solicitarea MOLDPRES că în luna februarie „din fenomenele meteorologice stihinice cel mai frecvent se observă ninsori abundente, acestea fiind posibile în medie o dată în cinci ani". "Depuneri puternice de polei şi chiciură sunt posibile în medie o dată în șapte ani, iar vânt şi viscol puternic – în medie o dată în zece ani. Scăderea temperaturii aerului până la -25ºС și mai jos se poate semnala în medie o dată în 10-30 ani în jumătatea de nord a țării și o dată în 40-60 ani – în cea de sud", susţine SHS.

img21000977

img21000977

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!