ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

17:38 | 22.02.2021 Categorie: Comunicate

Reprezentanții țărilor GUAM din cadrul grupului de lucru pentru economie și comerț s-au reunit în discuții cu referire la proiectul Protocolului privind regulile de determinare a țării de origine

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a participat astăzi, 22 februarie, la ședința experților grupului de lucru pentru economie și comerț, în cadrul căreia a fost discutat proiectul Protocolului privind regulile de determinare a țării de origine la Acordul privind instituirea unei zone de liber schimb între statele membre GUAM.

Luând în considerare că Republica Moldova deține președinția în cadrul grupului de lucru menționat, secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, a comunicat părților despre importanța agreării propunerilor parvenite din partea țărilor, în vederea trecerii la etapa finală de coordonare a textului documentului discutat. Mai mult ca atât, găsirea de către părți a unui consens în procesul de negociere a Protocolului în cauză va facilita creșterea schimburilor comerciale dintre țările GUAM.

În același timp, părțile au agreat că proiectul Protocolului trebuie să fie finalizat în timpul cel mai apropiat întrucât aplicarea acestuia va favoriza exportul și va veni cu mai multe oportunități pentru mediul de afaceri.

În vederea perfectării a unui sistem adecvat al unor reguli de origine comune în cadrul țărilor GUAM, precum și în vederea impulsionării colaborării comercial-economice între părți, experții grupului de lucru au venit cu propuneri de îmbunătățire a proiectului Protocolului. Astfel, urmează să fie operate modificări, cu expedierea ulterioară tuturor părților pentru consultare.

La ședința de lucru au participat reprezentanții ministerelor de profil din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova, precum și reprezentanții secretariatului GUAM.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!