ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două comune din raionul Glodeni vor fi asigurate cu apă din Prut

11:18 | 26.02.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. În raionul Glodeni sunt în toi lucrările de construcție-montaj a apeductului ce va alimenta cu apă potabilă din râul Prut comunele Cuhnești și Balatina. Lucrările sunt executate în cadrul unui proiect implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), transmite MOLDPRES.

Specialiști din cadrul Agenției, însoțiți de autoritățile raionale din Glodeni, au efectuat ieri o vizită de monitorizare în teren. Echipa s-a deplasat la șantierul stației de captare a apei din râul Prut, amplasat în satul Bisericani, comuna Cuhnești, și la șantierul stației de tratare a apei, situat pe teritoriul comunei Balatina, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor în cadrul proiectului.

Lucrările de construcție-montaj au demarat la începutul lunii noiembrie 2020 și sunt executate conform normelor, au precizat pentru MOLDPRES surse de la ADR Nord.

În cadrul acestui proiect vor fi montate: o stație de captare/pompare, o stație de tratare și un turn în satul Tomeștii Noi; vor fi efectuate lucrări de montare a 9,366 km de rețele (dintre stația de pompare si stația de tratare); 10,713 km de aducție de la stația de tratare până la satele Cuhnești, Balatina, Tomeștii Noi; 2,33 km de conducte de canalizare gravitațională, de la stația de tratare către râul Căldărușa.

Costul total al proiectului solicitat din sursele FNDR, conform cererii de finanțare, constituie 38,96 milioane de lei. Anul trecut, în cadrul proiectului au fost valorificați 19,29 milioane de lei. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat în luna ianuarie alocarea a 19,67 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului.

Parteneri în cadrul proiectului „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în zece localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I – comuna Cuhnești și comuna Balatina” sunt Primăria comunei Cuhnești (satele Cuhnești, Bisericani, Cot, Movileni, Serghieni) și Primăria comunei Balatina (satele Balatina, Clococenii Vechi, Lipovăț, Tomeștii Noi, Tomeștii Vechi).

foto: ADR Nord

img21001482

img21001482

img21001482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!