ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria capitalei a solicitat Ministerului Sănătății identificarea locurilor suplimentare pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19

18:11 | 01.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că spitalele municipale nu mai au locuri pentru tratarea bolnavilor de coronavirus și a solicitat conducerii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină identificarea spațiilor și locurilor suplimentare, transmite MOLDPRES.

Edilul municipiului Chișinău a anunțat că a avut o discuție on-line cu conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină pentru identificarea spațiilor și locurilor suplimentare de tratament. "Trebuie să recunoaștem că astăzi avem cea mai complicată situație epidemiologică de la debutul pandemiei: în instituțiile medicale municipale nu mai avem locuri pentru internarea pacienților cu COVID-19. Am extins la maximum capacitățile de spitalizare în toate instituțiile medicale municipale, am triplat și numărul de paturi în secțiile de terapie intensivă. Am rugat ca Ministerul să activeze paturi suplimentare în instituțiile medicale republicane, în spitalele departamentale și alte spații aflate în gestiunea autorităților centrale", a declarat Ceban.

Potrivit primarului, un alt subiect de discuție a fost cel despre asigurarea finanțării ritmice, conform necesităților, a spitalelor municipale care asigură tratamentul pacienților cu COVID. Ceban a menționat că un caz tratat de coronavirus variază de la 24 mii de lei la pacienții cu stare de gravitate medie la peste 74 mii de lei la pacienții gravi și critici.

A fost abordat și subiectul care ține de vaccinarea anti-COVID-19. Edilul a anunţat că municipalitatea are pregătită toată infrastructura necesară de vaccinare pentru etapa I și II: instituțiile medicale sunt pregătite, cabinetele de vaccinare sunt activate, personalul medical este instruit. "Primii vor fi vaccinați medicii din secțiile de terapie intensivă și din secțiile COVID, iar ulterior vom extinde gradual vaccinarea la întreg personalul medical", a declarat Ceban.

Astăzi, în R. Moldova au fost confirmate 994 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar 26 de persoane au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

img21001571

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!