ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 3 martie

08:00 | 03.03.2021 Categorie: Societate

3 martie 1075 - Apare documentul “Dictatus papae” prin care se proclamă autoritatea universală a papei.

3 martie 1431 – Eugeniu al IV-lea este ales Papă. Pe 24 ianuarie 1439, Eugeniu al IV-lea s-a întâlnit la Ferarra cu patriarhul Constantinopolului Iosif al Bisericii Ortodoxe. A încercat să realizeze unirea între biserica catolică de la Roma şi Bisericile Ortodoxe Răsăritene, însă acest efort a fost întrerupt din cauza ciumei.

3 martie 1455 – S-a născut regele Ioan al II-lea al Portugaliei.

3 martie 1585 - A fost inaugurat Teatrul Olimpic din Vicenza, realizat după planurile arhitectului Andrea Palladio.

3 martie 1589 - S-a născut Gisbertus Voetius, teolog calvinist olandez, profesor de teologie și științe orientale la Universitatea din Utrecht. A fost unul dintre opozanții filosofiei carteziene și a polemizat cu Descartes.

3 martie 1693 – S-a născut astronomul englez James Bradley. A fost succesorul lui Halley ca astronom regal şi director al Observatorului din Greenwich.

3 martie 1703 – Astronomul si fizicianul englez Robert Hooke a încetat din viață. A descoperit rotația planetei Jupiter și forma eliptică a orbitei descrise de centrul de gravitație al Sistemului Pământ – Luna. A introdus, în 1665, în lucrarea sa, Micrographia, noțiunea de celulă.

3 martie 1845 – Florida devine al 27-lea stat al SUA. 

3 martie 1847 – Apar primele mărci poștale în Statele Unite.

3 martie 1847 – S-a născut Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului. În anul 1876 a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite.

3 martie 1857 - În cadrul celui de-al Doilea Război al Opiului, Imperiul britanic și al Doilea Imperiu Francez declară război Chinei și dinastiei Qing.

3 martie 1861 - Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează Proclamația emancipării, eliberând iobagii. Însă acest lucru duce doar la o dependență financiară suplimentară a fermierilor de nobilime.

3 martie 1875 - La Opéra Comique din Paris a avut loc premiera operei Carmen de Georges Bizet.

3 martie 1878 - Este semnat Tratatul de la San Stefano, care punea punct Războiului de Independență al României. România primea Dobrogea în schimbul sudului Basarabiei.

3 martie 1904 - Kaizerul Wilhelm al II-lea al Germaniei a devenit prima persoană care a înregistrat un document politic folosind fonograful lui Thomas Edison.

3 martie 1915 - În Statele Unite este înființat Comitetul Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA) pentru cercetarea de bază în aviație. Ulterior, din această organizație s-a dezvoltat NASA.

3 martie 1916 - A avut loc premiera piesei „Patima roșie”, de Mihail Sorbul, la Teatrul Național din București.

3 martie 1918 - Puterile Centrale și Rusia bolșevică au semnat tratatul de la Brest-Litovsk, prin care Rusia a ieșit din Primul Război Mondial.

3 martie 1918 - A fost inaugurat tronsonul de cale ferată dintre orașele Bălți și Iași.

3 martie 1923 - La New York apare prima ediție a revistei de știri Time fondată de Briton Hadden și Henry Luce, devenind prima revistă săptămânală din Statele Unite.

3 martie 1939 - La Bombay, Mohandas Gandhi începe o grevă a foamei ca protest împotriva guvernării autocratice din India britanică.

3 martie 1955 - Elvis Presley apare în premieră la TV.

3 martie 1969 - NASA lansează Apollo 9 la bordul unei rachete Saturn V. Scopul misiunii este de a testa modulul lunar.

3 martie 1974 - La scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Paris-Orly, zborul Turkish Airlines 981 s-a prăbușit. 346 de oameni sunt uciși în accident. La acea vreme, zborul 981 a fost accidentul aviatic cu cele mai multe decese din istoria aviației.

3 martie 2002 - Armata americană a utilizat pentru prima dată o nouă armă de mare putere – bomba “termobarică” (ce poate absorbi oxigenul din subterane) – în Afganistan.

3 martie 2002 - Elvețienii au votat pentru aderarea țării lor la ONU.

3 martie 2005 - Milionarul american Steve Fossett a fost prima persoană din lume care a efectuat un zbor în jurul Pământului de unul singur și fără escală pentru realimentarea aparatului, călătoria sa având durata de 67 de ore și 2 minute.

3 martie, anual - Ziua Mondială a Scriitorilor.

3 martie, anual - Ziua Națională a Bulgariei.

img21001600

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!